Nagy Dénes filmrendező nyitja meg a Verzió Filmfesztivált

2021.10.30. 18:12
Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm-fesztiválja november 9-én kezdődik.

Nagy Dénes filmrendező nyitja meg a Trafóban november 9-én a Verzió Filmfesztivált, amit a Dívák című film premiervetítése követ. A filmrendezőnek korábban több filmjét is bemutatta a fesztivál, idén pedig első nagyjátékfilmjéért, a Természetes fényért megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjat a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A fesztivál idei nyitófilmje a Dívák, amely Magyarországon a Verzión lesz először látható.

A fesztivállal kapcsolatban Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója az Indexnek eljuttatott közleményben így nyilatkozott:

A megpróbáltatásokkal teli elmúlt év fényében óvatos optimizmussal vágunk neki az idei fesztiválnak. Vállalkozásunkhoz erőt és bátorságot a legfrissebb dokumentumfilmek és készítőik, a valóságot megszállottan megragadni akaró kutatók és művészek adnak. A nagy műgonddal leforgatott és megvágott történetek – szóljanak az ifjúság küzdelmeiről vagy optimista százévesekről – hitelességük okán rendkívüliek. E filmek az élet bonyolultságát, sokarcúságát és kiszámíthatatlanságát tárják fel előttünk.

A filmek után kerekasztal-beszélgetéseket tartanak majd.

November 13-án a Blinken OS Archívumban Jogi akadályok és eszközök a szexuális erőszak áldozatainak jogérvényesítésében címmel a Patent és a NANE nőjogi szervezetek képviselői arról beszélnek majd, 

milyen akadályai vannak a szexuális erőszakban és visszaélésekben érintett nők és gyerekek jogérvényesítésének ma Magyarországon, és hogyan lehetne javítani a helyzeten állami és intézményes szinten.

A Verzió Antropocén szekciójának filmjei ihlették A klímaváltozás hatása a sérülékeny társadalmi csoportokra című beszélgetést. A fesztivál egyik idei szekciója, a „Parrhesia: Az igazság ideje” filmjeivel összhangban szerveződött A félelemnélküli beszéd: A független média és a civil szervezetek viszonya című beszélgetés, melynek során civil szervezetek kommunikációs szakemberei, valamint az online orgánumok szerkesztői cserélnek tapasztalatot arról, hol és hogyan tud találkozni egy civil szervezet ügye a sajtószabadsághoz ragaszkodó médiával.

A fesztiválra több mint 60 nemzetközi és hazai vendég érkezik, akikkel a filmek utáni beszélgetések alkalmával, a Verzió szakmai eseményein, valamint online lehet találkozni.

Budapestre érkezik

  • Annabel Verbeke belga filmrendező (Négy évszak egy nap alatt),
  • zsűritagként Julie Nederkoorn (Movies that Matter Filmfesztivál),
  • William Johansson Arica című filmjével
  • Julia Vishnevets, a Beiskolázva című film rendezője,
  • valamint Tel-Avivból Ada Ushpiz, a Gyerekek című film rendezője.