Meghalt Kármán Sándor

2021.11.01. 21:57

Meghalt Kármán Sándor, a Ceglédi Dobmúzeum alapítója – írja meg a Magyar Jazz. A dobos, fesztiválszervező, a Magyar Jazz Szövetség tagja 71 éves volt.

Hosszas, elkötelezett munkával hozta létre a Ceglédi Dobmúzeumot, ahol több évtizedes szenvedélyes gyűjtésének eredményeként jöhetett létre a 20. századi ütőhangszerek történetének bemutatója, ahol olyan ritkaságok is találhatók, mint Peter Erskine amerikai jazzlegenda hangszerkiállítása.

Kármán Sándor volt a Ceglédi Dobos- és Ütős Gála szervezője is, ami idén ünnepelte 25. évfordulóját.

Kármán Sándor kapta idén a Magyar Jazz Szövetség Pernye András-díját, melyre az idén elhunyt Gonda János javasolta. A másik két szeptemberben kiosztott díjat (Gonda János-díj, Szabó Gábor-díj) Winand Gábor kapta, aki ugyancsak 2021-ben halt meg.

Valami oknál fogva már akkor rajongtam a hangszerekért, amikor zenélni kezdtem. Olyannyira szent tárgyak voltak azok számomra, hogy egy vidéki fellépés után, hajnalban hazaérve sem bújtam ágyba addig, amíg meg nem tisztítottam, rendbe nem szedtem őket. Aztán egy 1968-as ceglédi „Róna jazz” randevún látom, hallom játszani Kovács Gyulát, aki teljesen elvarázsol, és rádöbbenek, hogy ezt a hangszert sokkal komolyabban lehet venni, mint ahogy én azt tizenévesen gondoltam volna. Ennek hatására elementáris erővel ásom bele magam a témába. Levelezni kezdek a világ vezető ütőhangszergyáraival. Kutatom az információkat itthonról és külföldről egyaránt. Az összegyűjtött ismeretanyag inspirált 1979-ben első ceglédi kiállításom megrendezésére, mely a „Dob története” címet viselte. 1990-ben Kecskeméten „Százéves a jazzdob” címmel került sor a második kiállításomra

– idézte egy interjúját a Librarius.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport