Kiadják Paul Newman emlékiratait

2021.11.03. 17:48

Jövő ősszel Alfred A. Knopf amerikai könyvkiadó kiadja a 2008-ban elhunyt Paul Newman emlékiratait.

A kiadó szerdán jelentette be, hogy a jelenleg még cím nélküli könyvben olvashatók lesznek Newman gondolatai a színészi létről, a rendezésről, gyermekkoráról, családjáról, a hírnévről, Hollywoodról, a Broadwayről, szerelemről, első házasságáról, ötven évig tartó házasságáról Joanne Woodwarddal, az ivásról, politikáról, faji kérdésekről, a világhír eléréséről és a méltóságos öregedésről.

Paul Newman még a nyolcvanas években kezdte írni a könyvet Stewart Stern forgatókönyvíró segítségével, aki egyben beszélgetést folytatott Newman tucatnyi barátjával és kortársával.

Az emlékiratokat a közelmúltban találták meg abban a connecticuti házban, ahol Joanne Woodward él.

A magyar felmenőkkel is rendelkező Paul Newman közgazdaságtant és irodalmat tanult, és bár apja halála után átvette az üzletet, a színház vonzásának nem tudott ellenállni. 1953-ban sikerrel debütált a Broadwayen, és Hollywoodban is felfigyeltek rá. 1956-ben a Valaki odafönt szeret engem című filmben a legendás bokszoló, Rocky Graziano megszemélyesítéséért megkapta az év felfedezettjének járó Golden Globe-díjat. 1958-ban a Hosszú, forró nyár című film forgatásán ismerkedett meg második feleségével, Joanne Woodwarddal. Alakítását a cannes-i filmfesztiválon díjazták. A Macska a forró bádogtetőn című filmért pedig, amelyben Elizabeth Taylor volt a partnere, Oscar-díjra jelölték.

A hatvanas években forgatta leghíresebb filmjeit, köztük Az ifjúság édes madara, A hallgatag ember, a Bilincs és mosoly, valamint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című alkotásokat.

Utóbbiban először volt partnere Robert Redford, akivel 1973-ban legendás párost alkottak A nagy balhé című Oscar-díjas gengszterkomédiában is. 1968-ban debütált rendezőként, a Rachel, Rachel című dráma Oscar-jelölést kapott a legjobb filmek között, őt pedig Golden Globe-díjjal tüntették ki. Rendezői munkái közül A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre a legsikeresebb.

(via MTI)