Miért van a nőknek mindig igazuk?

konyves1
2021.11.04. 18:31
Ez ilyen evolúciós dolog, vagy csak annyira köztudott, hogy igazzá vált? Bálint Ferenc, a Szomszédnéni Produkciós Iroda társulat humoristája új könyvében keresi a választ a kérdésre.

Akartam írni egy könyvet arról, hogy miért van a nőknek mindig igazuk. Nagyon sokat dolgoztam ezzel a témával, és mikor újraolvastam, amit írtam, rájöttem, fogalmam sincs, hogy a nőknek miért van mindig igazuk

– kezdte a mesélést Bálint Ferenc Boldogságtól ordítani című könyve bemutatóján a Premier KultCaféban.

A tavalyi karantén alatt sokan kényszerültünk lekötni a kezünket valamiféle művészetszerűség kipróbálásával, ha már az utcára nem mehettünk ki. Ráadásul négy fal közé zárva sokaknak szükségük volt egy kis szabadságra, még akkor is, ha ez csak a fantázia elengedését jelenti. Ezzel az előadóművészek sem voltak másképp, Bálint Ferenc is ebben az időszakban írta első könyvét. A Felelős alkoholista a karantén alatt alkoholhoz nyúló emberek valós és életszerű problémáját feszegeti, de annak ellenére, hogy az alap komoly, a témát intelligens humorral ragadja meg, és szórakoztató művet ad az olvasók kezébe. Aztán elhatározásra jutott. 

Elhatároztam, hogy írok egy nőről, akinek mindig igaza van, aki a feleségem. Elkezdtem gondolkodni, hogy hol jövök én itt a képbe, hát akkor, amikor feleségül vettem, és akkor úgy gondoltam, hogy én is helyet kaphatok a történetben.

A Boldogságtól ordítani is legalább olyan szórakoztató, mint az író előző könyve. Ferenc és Zsuzsa házasságkötésének történetét meséli el kedves, humoros hangulatban, miközben felveti a kérdést:

mit jelent az igazi szerelem, és mennyi minden kell két ember törvényes összekötéséhez?

Szóba kerülnek az esküvőszervezés bonyodalmai, az idegen eredetű mindenmentes torták, a komolytalanul vett esküírás és a korlátlat alkoholfogyasztás, amit az író erdélyi rokonai inkább tekintenek kihívásnak, mint lehetőségnek.

A könyv felépítése csempeszerkezetű, ahogyan Tóth Szabolcs humorista a bemutatón kifejtette: minden fejezet előtt, amely az esküvő előtti 24 óra feszültségét mutatja be, van egy-egy történelmi vonatkozású szatíra, ahol a nő és a férfi összeütközik. Kezdve az emberszerű majmokkal, ahol a „minek kellett lejönni a fáról?” vita zajlik, egészen Caesarig, Keanu Reevesig és Schrödinger macskájáig. Ezek a kis részek oldják a feszültséget, szórakoztatja az olvasót, és még el is gondolkodtat:

Amikor az egyik veszekedés véget ér, valójában elkezdődik egy másik, csak az lehet, hogy egy 2000 évvel ezelőtti veszekedés. Arra gondoltam, hogy mindannyian olyan nagyon különlegesnek gondoljuk magunkat, de valójában nincs olyan nagy különbség köztünk és egy 3000 évvel ezelőtti ember között. Ugyanazok a dolgok tesznek minket boldoggá és ugyanazok a dolgok szomorítanak el.

Régóta nem nézek tévét, de a Comedy Central és a Showder Klub számomra sem ismeretlen. Leginkább itt láthatjuk Bálint Ferencet erdélyi társával, Tóth Szabolccsal együtt poénkodni a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulataként. 2014-ben Karinthy-gyűrűt kaptak a Rádiókabaréban (Kossuth rádió) nyújtott produkciójukért, emellett rendszeresen fellépnek a Dumaszínházban, és a Kolozsvári Rádióban is havonta hallhatjuk őket.

A szellemes, szatirikus Boldogságtól ordítani az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg októberben.

(Borítókép: Bálint Ferenc / Álomgyár Kiadó)  • Csok