Felnőtt tartalommal jön a cseh színházi fesztivál

2021.11.04. 12:48
2021. november 5-én és 6-án jubileumi ötödik alkalommal rendezik meg a Csekkold! fesztivált. A kortárs cseh drámairodalom és színház immár hagyományosan a budapesti Katona József Színházban mutatkozik be.

A rendezvény keretében az ostravai Petr Bezruč Színház és a Pod Palmovkou Színház magyarországi vendégelőadásait tűzik műsorra, és két felolvasószínházi produkciót is láthat a közönség a Katona színészeinek előadásában. 

A fesztivált Tomáš Dianiška drámaíró, színész és rendező előadása nyitja meg, amelyet a cseh kritikusok 2019-ben az Év produkciója címmel tüntettek ki.

Tomáš Dianiška nagyszerűen ért ahhoz, hogy eredeti történeteket találjon a múltból, amelyek ugyanakkor témájuknak köszönhetően időtállóak

– hangsúlyozta Lucie Orbók fesztiváligazgató. 

A Fuss, transzi, fuss! esetében egy cseh atlétanő, Zdena Koubková sorsát, a homoszexualitással és transzszexualitással szembeni előítéleteket, valamint a társadalom egy részének a másság elfogadására való képtelenségét mutatja be. 

A második darab egy kéz nélkül született ember történetét viszi színpadra. A Kezenincs Feri a fogyatékkal élők világát állítja a középpontba, de kerüli a kliséket. 

A budapesti Cseh Centrum programjainak prioritása a fogyatékkal élők életének demitologizálása, ezért büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk egy olyan szerzői mű népszerűsítésében, amelyet általában álló tapssal fogadnak a nézők

– fogalmazott Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatója, aki szerint Jakub Albrecht a főszereplő megformálásáért joggal nyerte el az év legjobb férfi színészének járó cseh Kritikusok Díját. 

A felolvasószínházi darabok egy-egy házról és annak lakóiról szólnak, akik vagy önmagukkal, vagy vendégeikkel kerülnek konfliktusba. Jiří Havelka Lakógyűlés című drámája esetében a társasházi lakógyűlés kulisszái mögé betekintve lehetünk tanúi a tulajdonosok közti, apró-cseprő, de időnként vérre menő harcoknak. Bára Hančilová Az ajtón túl című műve pedig egy régi családi házat állít a cselekmény középpontjába, ahol három generáció és a nem mindig szívesen látott vendégek élnek együtt.

A cseh előadások magyar és angol felirattal láthatók.