Háborúk és béke végtelen körforgása dokumentumfilmesek kameráin át

2021.11.04. 08:23

November 10. és 14. között a Toldi, a Művész és a Kino moziban várja az érdeklődőket a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A szervezők az idén 35 ország 64 filmjével készülnek, amelyek többségében először lesznek láthatóak Magyarországon.

Olyan témákkal foglalkoznak, mint az emberiség környezetre gyakorolt hatása, a testi-lelki traumákkal való megküzdés útjai, újságírók, tinédzserek, aktivisták történetei a hatalommal, becsontosodott rendszerekkel való küzdelmek vagy a fiatalok elszánt harca a jobb jövőért.

A Verzió Filmfesztivál már 18. éve dolgozik azon, hogy bemutassa a világban zajló eseményeket, emberi történeteket, és ennek egyfajta lenyomatát hozza el a nézőknek. A dokumentumfilmesek, minden történés ellenére továbbra is a frontvonalban dolgoznak, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a változásokról és kihívásokról, valamint rögzítsék a világ jelenlegi állapotát.

Ezúttal a filmek, a filmeket követő beszélgetések és a kerekasztal programok mind arra ösztönzik majd a nézőket, hogy szembesüljenek az őket körülvevő valóság sokrétűségével. A rendezvényre több mint 60 nemzetközi és hazai vendég érkezik.

Az idei év Verziójának „a valóság rétegei” jelmondatot választottuk. Hiszünk abban, hogy a dokumentumfilmek által hozott különböző látásmódok és tapasztalások segítenek minket abban, hogy minél többet fel tudjunk fedezni a körülöttünk lévő világból

– mondta Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója.

A 64 film között a különböző tematikus szekciók és a versenyprogram segíti a könnyebb eligazodást. A versenyprogramok filmjeit a nemzetközi zsűri, a diákzsűri és a közönség is értékeli a fesztivál folyamán, a nyerteseket pedig a fesztivál záróeseményén, november 13-án hirdetik ki. Ekkor látható majd a fesztivál zárófilmje, a Százontúliak, ahol százévesnél idősebb emberek osztják meg élettapasztalatukat és életigenlő történeteiket, hogy segítsenek közelebb kerülni a hosszú élet titkához.

A tavalyi online Verzió jó tapasztalatainak és nagy sikerének köszönhetően idén is lesz egy virtuális hét november 15–21. között, ahol nemcsak a filmek, de felvételről a beszélgetések és kerekasztal-programok is elérhetőek lesznek a fesztivál oldalán.