Véletlenül bukkantak antik műtárgyakra Németországban

2021.11.05. 20:39

A 13 tárgyat tavaly véletlenül fedezték fel, a németországi Szász-Anhalt tartománybeli Klötzében egy férfi értesítette a helyi rendőrséget, hogy nagyapjától származó, második világháborús fegyvereket akar átadni nekik. A két puskát egy dobozban ásták el 2007-ben.

A pincéből azonban 13 tárgy, Kr. e. 250-850 között készült szobrok, tányérok és csészék is előkerültek. A férfi elmondása szerint 2003-ban szerezték be őket a lipcsei bolhapiacon kevesebb mint 100 euróért (35 800 forint), és azt állította, nem tudja, honnan valók.

Egy szakértő később megerősítette, hogy a tárgyak eredetiek, 11 a mai Guatemala területén, két másik a mai Mexikóvárostól mintegy 40 kilométerre lévő Teotihuacanban készült. Az ősi közép-amerikai maja város a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb települése volt.

A rendőrség gyanúja szerint a műtárgyakat sírfosztogatók hozták felszínre, majd a feketepiacon eladták őket. A szobrokat és edényeket Reiner Haseloff, Szász-Anhalt miniszterelnöke adta át Guatemala és Mexikó nagykövetének pénteken Berlinben ünnepélyes keretek között.

(via MTI)  • Hírek
  • Hitelkártya