Fesztbaum Béla: A hűségem a Vígszínháznak szól

DSC3268

Fesztbaum Béla játssza Rácz tanár urat a Marton László rendezte teltházakkal dübörgő produkcióban, A Pál utcai fiúkban, melynek 2021. november 5-én volt a 300. előadása.

Ez azonban csak az egyik a sok-sok Molnár Ferenc mű közül, melyhez a Vígszínházhoz immáron 24 éve hű színész szoros szálakkal kapcsolódik, aki nemcsak Molnár különböző jeleneteiből rendezett, illetve állított össze színdarabot Monokli címen, de hiánypótoló előadást gründolt arról a publicista, újságíró Molnár Ferencről is, akit a drámaíróhoz képest kevéssé ismerünk.

Az arútluK vendége, aki egy ideje már a doktori címet is joggal viselhetné, hiszen színháztörténetből, konkrétan a Vígszínház első igazgatójának, Ditrói Mórnak a munkásságából doktorált, a műsorban elárulja, hogy

  • miért hűséges a Vígszínházhoz immáron majdnem negyed százada,
  • melyek azok az előadások, melyek különösen fontosak vagy mérföldkövet jelentenek számára,
  • hogyan viszonyult a Marton László ügyhöz és mit jelent neki a mestere halála,
  • milyen igazgató volt Ditrói Mór és miféle színjátszás alapjait tette le az akkor még teljesen magánszínházként működő Vígszínházban,
  • és arról is beszél, hogy ő maga negyedszázados vígszínházi színészként táplál-e direktori ambíciókat.

Az arútluK korábbi beszélgetéseiben Szajki Péter és Szajki-Vörös Adél a független filmesek nehézségeiről beszél.  Bányai Kelemen Barna elmondja, milyen is Csernus doki, kollégáink a pályakezdő színészek nehézségeiről beszélgetnek, de hallhat arról, hogy Puskás Tamás szerint miért pótkávé az online színház, hogy Grecsó Krisztián miért tért vissza a lírához, amelyet sosem hagyott el, azt is megtudhatja, milyen írók kerültek a magyar írókat összegyűjtő kötetbe, és hogy a zeneiparban túl magas az áfateher. Takács Katalin mindig mosolyog, Nagy-Kálózy Eszter is visel néha páncélt, éMécs Mónika producer pedig ilyennek látta Enyedi Ildikó legújabb filmjét.