Jövő pénteken temetik Zelei Miklóst

2021.11.19. 18:41

November 26-án, délután két órakor vesznek végső búcsút Zelei Miklós írótól, költőtől, újságírótól a Fiumei úti sírkertben Budapesten − tudatta a család az MTI-vel. Az író hosszan tartó, súlyos betegeskedés után hunyt el október 28-án.

Zelei Miklós 1948. november 8-án született Kiskunhalason. Pályáját a hetvenes években kezdte, kiemelkedő újságírói-szerkesztői tevékenysége elsősorban a Magyar Hírlaphoz, a Látóhatárhoz és a Délmagyarországhoz kötődik. Irodalmi munkásságából tizenhét kötet született.

A rendszerváltás idején szerzőtársával, Gazsó L. Ferenccel közös tényfeltáró riportregényekben mutatta be az államszocializmus valódi arcát. A politikai pszichiátriáról szóló Őrjítő mandragóra című könyvük máig hivatkozási alapmű.

A kettézárt falu című szociográfiai dokumentumregénye négy kiadásban jelent meg, és jelentősen hozzájárult az ikerfalvak közötti határnyitáshoz. A Nagyszelmenc és Kisszelmenc tragédiájából írott, Zoltán újratemetve című színdarabját Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház máig műsorán tartja.

Zelei Miklós költői, írói világában helyet kapott a valóság abszurditása és a szürreális ábrázolás. Munkásságát többek között Pro Literatúra-díjjal, Külhoni Magyarságért Díjjal, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport