Érzéketlenséggel vádolják a Londonba tervezett Virginia Woolf-szobrot

2021.11.21. 14:28

Szobrot állítanának Virginia Woolfnak a délnyugat-londoni Richmondban. Az írónőnek emléket állító szobor egy padon ülve nézne a partról a Temzére, ami miatt a helyiek egy csoportja panaszt emelt a richmondi tanácsnál, mivel érzéketlennek tartják a szobor tervezett helyét annak fényében, hogy Woolf 1941. március 28-án zsebeit kövekkel megrakva a sussexi Ouse folyóba gyalogolva követett el öngyilkosságot.

A richmondi tanács környezetvédelmi, fenntarthatósági, kulturális és sportbizottsága is elfogadta a Laury Dizengremel szobrász által tervezett emlékművet. Egy helyi lakosokból álló csoport azonban ellenzi a szobor tervezett helyét, mivel az írónő halálát figyelembe véve ízléstelennek és érzéketlennek tartják azt.

A szobor elhelyezése ellen kifogással élő Richmond Societyt vezető Barry May a Guardiannek elmondta, három alternatív helyszínt javasoltak, ahol felállíthatnák az 1914 és 1924 között Richmondban élő Woolf szobrát. Jelenleg mindössze az Angol Örökség kék emléktáblája állít emléket a 20. század egyik legjelentősebb írónőjének Richmondban, ez a tábla a Hogarth-ház falán található, ahol Virginia és férje, Leonard Woolf megalapították kiadójukat.

Woolf bronzszobrának elkészítését és elhelyezését a délnyugat-londoni Aurora Metro kiadó szervezi és szponzorálta, részben közösségi finanszírozásból. A kiadó képviselője, Charlitte Banks szerint a Richmond Society azzal, hogy áthelyeztetné a szobrot, arra tesz kísérletet, hogy elrejtse a Woolfhoz hasonló embereket a szemek elől. 

Az emlékmű célja, hogy a sokszínű életet ünnepelje, és ösztönözze a diskurzust a mentális egészségről, a feminizmusról, a szexualitásról és a nemekről

– mondta Banks, hozzátéve, ez nem valósulhat meg, ha eldugják a szobrot valami kis utcában.

A richmondi tanács tagjai továbbra is támogatják a szobor elhelyezésének tervét, mondván, ösztönözheti a mentálhigiénés kérdések megvitatását.

Londonban idén októberben készítettek egy felmérést a városban található szobrokról, ebből kiderült, hogy a brit fővárosban több állatnak van szobra, mint nőnek. Az 1500 vizsgált alkotás mindössze 4 százaléka állít névvel emléket nőknek.