Jövőre a Netflixen tér vissza a ma harmincéves Addams Family

2021.11.22. 19:04
Harminc éve jelent meg a kilencvenes évek talán legikonikusabb adaptációja, az Addams Family – A galád család. A kultklasszikussá vált horror-családtörténetből Catherine-Zeta Jonesszal és Gwendoline Christie-vel készíti el saját változatát a Netflix.

Amerika kedvenc gót családját először 1938-ban ismerte meg a nagyközönség, Charles Addams, a The New York Times magazin képregényrajzolója szatirikus fantáziájának köszönhetően. Az általa kitalált karakterek, mint Morticia, a legmenőbb gót anyuka, Gomez, aki gyakorlatilag a legjobb férj az egész filmtörténetben és két enyhén szadista gyermekük, Wendnesday és Pugsley ma már a popkultúra alapfigurái, akárcsak a kamu rokon Fester bácsi, a klasszikus kattant boszorkány nagymama vagy a filmek legfőbb humorforrása, a testetlen kéz, Izé.

Az Addams Family groteszk világában a tipikus amerikai kertvárosi családok életének szatírája jelenik meg. Nem véletlen, hogy Addamsék sötét képzeletű leánygyermeke, Wednesday, aki horrorisztikus fantáziájával és fekete ruhájával teljes ellentéte iskolatársainak, sok gyerek számára egyfajta példakép. Sok fiatal, aki hozzá hasonló környezetben cseperedve kitaszítottnak érezte magát az iskolában, az ő karakterében talált önmagára.

Bár legtöbben az 1991-es filmadaptációt ismerik, már 1964-ben leforgatták az első élőszereplős sorozatot a családról. Ekkor a Golden Globe-díjas Carolyn Jones emelte a klasszikusok közé Morticia karakterét. Később egy animációs széria is készült, de a világsikert az 1991-es Addams Family – A galád család című film hozta el.

A film olyan tehetséges színészeket sorakoztatott fel, mint a Golden Globe-díjas Raul Julia (Gomez Addams), a háromszoros Emmy-díjas Christopher Lloyd (Fester bácsi) és a zseniális – és nem mellesleg – Oscar-díjas Anjelica Huston (Morticia Addams). Az akkor még csak tizenegy éves, babaarcú Christina Ricci Wednesday Addams szerepében vált egy csapásra világsztárrá.

A film természetesen kapott egy folytatást is, Addams Family 2. – Egy kicsivel galádabb család címmel, amelyben ugyanazok a színészek szórakoztathatták a nézőket.

A filmsorozat egyik legismertebb jelenete, amelyben Wednesday egy nyári táborban terrorizálja a többi gyereket, ebben az alkotásban látható. Később leforgatták a harmadik részt is, amely nem lett annyira sikeres, mint elődei. Ez részben annak tudható be, hogy a teljes színészgárdát leváltották, és bár Tim Curry remek volt Gomez szerepében, a nézők túlságosan megszerették a 1991-es film szereplőit. A közönség a mai napig az 1991-es színészekkel azonosítja az Addams Family karaktereit.

A kilencvenes évek óta több feldolgozás is készült a famíliáról. 2010-ben megjelent a Tony-díjra jelölt Broadway-musical, 2019-ben pedig 3D-animációs film készült, amelynek második része idén jelent meg a mozikban.

Az Addams Family azonban nem csak a filmiparra volt nagy hatással. Befolyásolta a képregényműfajt, a televíziót és még a divatot is. Morticia és Wednesday a gót szubkultúra két hatalmas inspirációja, a halloweeni és farsangi bulikon pedig biztosan találkozhatunk fehér galléros, fekete ruhás, fonott copfos beöltözött lányokkal. Sőt nincs is jobb érzés, amikor valaki szintén Wednesday Addamsnek öltözik, és együtt idézhetitek a karakter legviccesebb szövegeit, vagy amikor belefutsz a saját Gomezedbe egy átmulatott éjszakán.

A hátborzongatóan kedves család filmes világsikere alapjában változtatta meg a közgondolkodást a gót szubkultúráról. Közelebb hozta az átlagemberekhez azokat a furcsa figurákat, akik szeretnek mindig fekete ruhában járni, külsőre picit horrorisztikusak és időnként talán túl sokat beszélnek a halálról. Ferde tükröt állított az emberek elé, és megkérdőjelezte, vajon mi is a normális.

Mortica és Gomez szerelme egyértelműen a kertvárosi mérgező családi kapcsolatok ellentéte, bemutatja, hogy nem minden az, aminek látszik, és gyakran épp a furcsának látszó vagy annak tűnő párok élnek példaértékű kapcsolatban.

A rajongóknak már nem kell sokáig várniuk az újabb adaptációra. Idén szeptemberben jelentette be a Netflix, hogy sorozat készül Wednesday Addams iskolai éveiből, amelyet a gótikus gyerekfilmek nagyágyúja, Tim Burton rendez. Burtonnek nem ez az első találkozása az Addams Familyvel, hiszen már 2013-ban stop-motion filmet akart csinálni a család életéből, sőt a 1991-es film rendezője, Barry Sonnenfeld a Varietynek bevallotta, hogy a producerek már akkor is Burtont keresték fel az ikonikus adaptáció rendezésének ötletével. 

Burton stílusa kitűnő választás a projekthez, legtöbb filmjét gótikus látványvilág jellemzi, gyakran helyezi a különc kívülállókat főszerepbe, és remekül ötvözi a horrort és a humort. Burton egyik legismertebb filmje, az Ollókezű Edward például az Addams Familyhez hasonló alapkoncepcióval rendelkezik, a kertvárost állítja szembe a különc főszereplővel. Olyan filmekkel bizonyította, hogy imádja behozni a humort a legijesztőbb jelenetekbe is, mint a Charlie és a Csokigyár vagy A halott menyasszony.

Az új sorozatban Wednesday Addamsként Jenna Ortegát láthatjuk, aki már több horrorfilmben szerepelt, így nem áll tőle messze a műfaj, bájos és ártatlan arcával pedig hasonlóan nagy sikert érhet el a karakterrel, mint annak idején Christina Ricci. Gomez és Morticia szerepére Luis Guzmánt és Catherine Zeta-Jonest választották. Megjelenik a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie is mint Wednesday iskolájának igazgatója.