Vasárnap este élő Brahms-koncert az Indexen

ConcertoBudapest Gabor Valuska
2021.11.27. 13:21
Kétnapos koncertsorozattal tiszteleg Johannes Brahms zeneszerző előtt a Concerto Budapest. A zenekar a Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas, Kossuth-díjas érdemes művész Keller András vezényletével a hétvégén négy koncertet ad a Zeneakadémián, az Index olvasói, Brahms zeneszerető hallgatói vasárnap este pedig élőben csatlakozhatnak a Brahms-ünnep koncertsorozatához.

Az Index és a Concerto Budapest vasárnap délután és este ismét házhoz hozza a komolyzenét. Az Index a Concerto Budapest Brahms zenéjére fókuszáló kétnapos minifesztiváljának, a

Hallgassunk Brahmsot!

című koncertsorozat második napjának zenei kínálatába kapcsolódik be. A világhírű zenekar művészeti vezetője, Keller András a következő szavakkal ajánlja figyelmünkbe Brahms zenéjét: 

Elmélyülni, közelről megfigyelni, lelassítani, feloldódni – olyan élmények ezek, amelyekhez időre és tudatos figyelemre van szükség, és amelyek átélésére most különleges lehetőséget nyílik. Brahms zenéje egyszerre szól az értelemhez és az érzelmekhez, egyszerre hagyománytisztelő és progresszív, darabjaiban egyaránt találhatunk agyafúrt struktúrákat és szívhez szóló, szárnyaló dallamokat.

Élő közvetítés vezető rendezője, Szabó Stein Imre szerint Johannes Brahms zenéje „képes zene". A két nap egyszerre mesterien átgondolt válogatás Brahms legjelentősebb műveiből, az életmű végig izgalmas keresztmetszete, de a Keller András által szerkesztett program a szerző fejlődéstörténetét is nyújtja.

Zenehallgatóként a megszólaló zenékben végigkövethetjük Brahms zeneszerzői gondolkodásának meghatározó momentumait, vagy tetten érhetjük a zenei múlt különböző nyomait, de egyszerűen csak át is adhatjuk magunkat a magával ragadó hangzásélménynek, amelyet a színpadra lépő világklasszis szólisták, kamarazenészek és a Concerto Budapest művészei, valamint a már megszokott, filmes igényű közvetítés garantál.

A 2021. november 28-án kezdődő élő koncert

  • először 17.00-kor az Index.hu YouTube-csatornáján,
  • az este 20.05-kor kezdődő zárókoncert pedig az Index címlapján látható és hallható.

A Concerto Budapest koncertje az Indexen

Művészeti vezető: Keller András. Az élő közvetítés vezető rendezője: Szabó Stein Imre. Képrendező: Gémes Katalin. Vezető operatőr: Farkas Csaba

A Concerto Budapest ezúttal is rangos szólistákat és kamarazenészeket hívott Brahms muzsikájának interpretálásához. Fellép Elisabeth Leonskaja, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, valamit a Keller Quartet.

A Budapest Concerto Indexen élőben hallható, vasárnapi élő Brahms-koncertjének kínálata:

Az Index YouTube-csatornáján 17 órától

  • Brahms: B-dúr szextett, op. 18
  • Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34

Brahms a B-dúr szextettet fiatalon, huszonhét évesen komponálta. Előadja a Keller Quartet, Szomor-Mekis Janka (brácsa), Perényi Miklós (cselló). Az f-moll zongoraötös szólistája Elisabeth Leonskaja zongoraművész.

Az Index címlapján 20 órától

  • Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
  • Az Index werkfilmje: a Budapest Concerto így készült a Brahms-koncertre
  • Brahms–Schönberg: g-moll zongoranégyes, op. 25

A zárókoncerten Baráti Kristóf hegedűművész Stradivari-hegedűjén hangzik el a szerző egyetlen hegedűversenye, a D-dúr. A g-moll zongoranégyes zenekari hangszerelése Arnold Schönbergnek köszönhető, ennek negyedik tételében, a Rondo alla zingaresében egyértelműen tetten érhető a magyar cigányzenészek játékának hatása. Ez a tétel amúgy központi elemként jelenik meg a Concerto Budapest Kárpát Rapszódia című filmjében, amelyet Szabó Stein Imre rendezésben decemberben tűz műsorára a MEZZO TV. Ebből részlet már itt megtekinthető, a teljes filmet pedig decemberben majd az Index olvasói is láthatják.

Johannes Brahms és a magyarok kapcsolata, valamint a műveiben megjelenő magyaros elemek használata akkor kezdődött, amikor a zeneszerző megismerkedett Reményi Ede (1828–1898) zeneszerzővel, hegedűművésszel. A német zeneszerző Magyar táncok sorozatának számos témáját, dallamát Reményin keresztül ismerte meg, és építette be műveibe, de Brahms közeli barátjának tartotta Joachim József (1831–1907) hegedűművészt is, aki számos művét inspirálta.

(Borítókép: Concerto Budapest, Fotó: Valuska Gábor)