Négy ifjú magyar tehetség megy tovább a Virtuózok V4+ nemzetközi előválogatójába

virtuoz
2021.12.01. 16:33
Kádár Viktória, Mészáros Jázon, Oláh Vilmos és Braun Áron az a négy ifjú magyar tehetség, aki hazánkat képviseli a Virtuózok V4+ nemzetközi előválogatójában: a zongora, a klarinét, a gitár és a marimba vetélkedik egymással. Nézzük, kik ők, honnan jöttek és milyen ambícióik vannak.

Kádár Viktória tizenkét éves, több nemzetközi zongoraversenyt megnyert már, szabadidejében táncol és négykezest játszik a testvérével. Ő már tavaly is részt vett a versenyben, idén pedig felvételt nyert a Zeneakadémián a rendkívüli tehetségek osztályába.

Az első adásban Schubert Esz-dúr impromptujével mutatkozott be, a művet nem etűdszerűen, hanem tartalommal, érzelemmel megtöltve játszotta, azt a látszatot keltve, mintha egy könnyű darabról lenne szó. Balázs János elmondta, ezt a darabot sok profi zongoristától hallotta már ennél gyengébben játszani, s Viktória ezzel most olyan magasra tette a lécet, hogy innentől kezdve a legmagasabb színvonalat várják el tőle. 

Még az első adásból ismerjük a rendkívül megnyerő, 17 éves Mészáros Jázont, aki a klarinét mellett úszik, kertészkedik és néptáncol. Kovács Béla parodisztikus darabját, az Ich begrüsse Sie Herr Johann Strauss címűt játszotta, játékáról leginkább egy élvezetes, minden érzékünket átjáró színházi előadás ihletett zenéje jut eszünkbe, a zsűrinek is nagyon tetszett a produkció osztrákos színeivel és tempóváltásaival. 

Oláh Vilmos játéka a hazai előválogatóban elsőre talán nem volt olyan látványos, hiszen

egy szál klasszikus gitárral nehéz felvenni a versenyt mondjuk egy virtuózabb zongoradarab virtuóz előadójával szemben,

és a fúvós hangszerek hangja és látványossága is többeknek bejön, erre az ifjú művész még rátett egy lapáttal a múlt szombati hazai előválogatóban: mert pianóban játszani.

A fiatalember kiskorában kapta kézhez hangszerét, és azóta nem engedi el. Vilmos szeret nagyon elegáns lenni, ezt a zsűri, különösen Miklósa Erika is értékelte, talán innen jött az ötlet, hogy a műsor szimbólumát, a továbbjutás zálogát jelentő Virtuózok-hegedűt is egy elegáns férfiruházati boltban, hogy gyanút ne fogjon, vásárlás közben kapta a művésznőtől. Bemutatkozó játéka értékelésekor Batta András a drámát és a virtuozitást, Miklósa Erika a mediterrán szenvedélyt emelte ki. 

Vilmos mindenképp szólókarriert szeretne, a jazz és a klasszikus zene közötti híd érdekli. Az előző adásban improvizált is a zsűri kérésére, amire Balázs János azt mondta, először azt hitte, Snétberger Ferencet hallja. 

A 13 éves Braun Áron marimbán játszik. Már óvodáskorától fogva az ütős hangszerek érdekelték, illetve dobolni szeretett volna, mert lenyűgözte, hogy egyszerre lehet játszani több hangszeren. Balázs János szerint a szabadság jellemző a játékára, amelyet a kötöttségeken túl is képes megmutatni. Az előző adásban saját szerzeményét, A tékozló fiú történetét is eljátszotta, utóbbit zongorán. 

(Borítókép: Kádár Viktória, Mészáros Jázon, Oláh Vilmos és Braun Áron. Fotó: Virtuózok V4+)  • Hírek
  • Személyi kölcsön