Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

D  KB20160329010
2021.12.03. 15:14
Mint azt csütörtökön megírtuk, egy ideig nem léphet színpadra Wunderlich József a Vígszínházban. Az intézmény kivizsgálja a színész interneten közzétett, majd visszavont vádjait és azt is, hogy mekkora kárt okozott a színháznak ezzel.

Már szerdán Szántó Balázs vette át Wunderlich József szerepét a Szerelmek városa című előadásban. Információink szerint Wunderlich interneten közzétett bejegyzései után, amelyeket a Vígszínház vezetése több alkalommal cáfolt – és amelyeket a színész később vissza is vont, majd a társulati ülésen és nyilvánosan, a világhálón is bocsánatot kért miattuk –, a társulat egy része közölte, hogy nem kíván olyan darabban fellépni, amelyben kollégájuk is játszik.

A színház szakszervezete és üzemi tanácsa december harmadikán közleményben foglalta össze az ott dolgozók konszenzusos véleményét. Ebben leszögezik, hogy a Vígszínházban nem uralkodik „félelem és antidemokratikus légkör”, semmiféle panasz sem érkezett az üzemi tanácshoz és a szakszervezethez azokról a problémákról, amelyekről Wunderlich József internetes honlapján panaszkodott. A tényekkel alá nem támasztott, de nagy nyilvánosság előtt tett kijelentéseket

a színház jó hírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilvánulásnak tekintik.

A témában megjelent cikkünk másnapján, december 3-án, pénteken közlemény adott ki a Vígszínház is, amelyben hírt adnak egy részletes belső vizsgálatról, valamint megerősítik, hogy Wunderlich József szerepeit néhány hétig mások veszik át.

A közlemény szövegét változtatás nélkül tesszük közzé:

„A Wunderlich József Facebook-bejegyzései nyomán kialakult helyzetre reagálva a Vígszínház színészgyűlést, majd társulati ülést tartott. A színész mindkét alkalommal kinyilvánította, hogy hibázott, bocsánatot kért a vezetőségtől és a kollégáktól. Elismerte, hogy súlyos károkat okozott a Vígszínháznak.

A mögöttünk álló időszakban a Vígszínház vezetősége minden tőle telhetőt megtett és a lehető legkörültekintőbben járt el a pandémiás helyzet kezelésében. Ezt a Vígszínház üzemorvosa maga is megerősítette a társulati ülésen. A színház belső életének, egy próbafolyamat közben kialakuló feszültségnek a kezelésére pedig megvannak a Vígszínház újonnan kialakított csatornái.

Az elmúlt évek eseményei után különösen érzékeny kérdés, hogyan rendezzük a kialakult helyzetet. Mindeközben a pandémia is folyamatos feszültségben, bizonytalanságban tart mindannyiunkat. A nyilvánvaló jogi és morális kérdések mellett ezt a tényt is figyelembe kell vennünk, amikor döntéseket hozunk.

Belső vizsgálatokat indítottunk, amelyek lezárásáig nem tudunk felelősen nyilatkozni konkrétumokról. Jelenleg annyit tudunk közölni, hogy egyelőre a következő két hétben Wunderlich József szerepeit beugrásokkal kollégái veszik át.

Két premierre – Party és Sirály – is készülünk, de mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a társulatban megteremtsük a békét, ami a közelmúltban történtek után nem könnyű feladat.”

(Borítókép: Wunderlich József játszik Steven szerepében Mike Bartlett Földrengés Londonban című drámájának próbáján a budapesti Vígszínházban 2016. március 29-én. Fotó: Kallos Bea / MTI)