Több mint 6 milliárddal károsította meg a YouTube-videók jogtulajdonosait két csaló

2021.12.07. 13:28

Rendkívül egyszerű módszerrel négy év alatt húszmillió dollárt, azaz 6,7 milliárd forintot csalt ki két férfi a YouTube-tól. A csalók kamucégek nevében szerzői jogsértést jelentettek be zenei videókra, követelték a lejátszások után járó jogdíjat, a YouTube pedig bármiféle mélyebb ellenőrzés nélkül kifizette őket.

Az amerikai ügyészi hivatal bírósági dokumentumaira hivatkozva azt írja a Gizmodo, Webster Batista és Jose Teran összesen ötvenezer videóhoz nyújtott be igényt jogdíjra lemezkiadókat imitáló kamucégeken keresztül 2017 és 2021 között. A vádirat szerint az Elegre Records, a Musika Ink és a MuveMusic kamucégeken keresztül négy éven keresztül 20 millió dollárt szedtek össze a főként spanyol nyelvű zenei videókra benyújtott jogdíjigényekből.

Bár 2018-ban a valódi jogtulajdonosok jelentették, hogy a videójuk után járó kifizetéseket csalókhoz juttatta el a YouTube szerzői jogi díjait kezelő vállalata, egészen 2021 áprilisáig továbbra is a két vádlott profitált a videókból.

A vádirat szerint összeesküvés, számítógépes csalás, identitáslopás és pénzmosás miatt kell bíróság előtt felelnie Batistának és Terannak. A két arizonai férfi a YouTube-tól kicsalt pénzből egy házat, egy Teslát, egy BMW-t és ékszereket vásároltak.