Megmaradt a világ legrégebbi postabélyege

2021.12.07. 20:58

Nem kelt el a világ legelső postabélyege egy keddi londoni árverésen, mert a minimálisan elvárt összeget sem ajánlották meg érte az érdeklődők, pedig előzetesen a Sotheby's aukciósház új világrekord megszületésében bizakodott.

A legmagasabb ajánlat a ritkaságra az aukciósház legfinomabb becslését sem érte el, mindössze 3,8 millió font (1,64 milliárd forint) adott volna valaki az 1840-ből származó Penny Blackre, miközben az aukciósház előzetesen 4-6 millió font közötti leütési árral számolt, sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy a postatörténeti relikvia esetleg megdönti a 9,48 millió dolláros eddigi rekordot.

A bélyegritkaság egy érintetlen, nem használt bélyeg a legelső nyomtatott ívről Nagy-Britanniából. A fogazatlan bélyeg tetején a „postage” (postaköltség), alján az értéket jelző „one penny” (egy penny) felirat, felső sarkaiban csillagszerű szimbólumok, alsó sarkaiban a bélyegíven való helyét jelző betűk vannak. A kibocsátó ország nevét nem tüntették fel, a brit bélyegeken, a világon egyedüliként a mai napig is csupán az uralkodó portréja szerepel.

A félunciás leveleket bérmentesítő, teljesen fekete Penny Blacket 1840. május 1-jén bocsátották ki, és hivatalosan május 6-tól használhatták fel őket. Alig több mint egy évig volt forgalomban, mert a vörös bélyegzőt alig lehetett látni rajta, sőt könnyen le is lehetett törölni, hogy a bélyegeket így újra felhasználják.

Ez az első bélyeg, minden bélyeg előfutára, és egyértelműen a filatéliatörténet legfontosabb darabja. Bár világszerte számos rendkívül fontos bélyeg található állami és magángyűjteményekben, ez az a bélyeg, amely elindította az általunk ismert postai rendszert

– hangsúlyozta Henry House, a Sotheby's szakértője az aukció előtt.

A világ legdrágább egypéldányos bélyege egy bíborvörös egycentes bélyeg, az 1856-os British Guiana 1 cent Magent, amelyet 9,48 millió dollárért árverezték el a Sotheby's egy 2014-es New York-i aukcióján. 

(via MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön