A köszvény helyett a DNS dönti el, I. András nyugszik-e Tihanyban

Dr. Mende Balázs paleoantropológus irányítja a tihanyi Királykriptában őrzött csontmaradványokkal kapcsolatos tudományos kutatásokat. A szakember szerint a szénizotópos vizsgálatok bizonyítják, hogy a csontok egy része a XI. századból származik. Jelenleg DNS vizsgálatokkal próbálják eldönteni, hogy I. András és fia földi maradványait őrzi-e a tihanyi bencések.

Izgalmas írás jelent meg november végén az Index kultúra rovatában Barkó Ágoston plébániai kormányzó, a Bencés Apátsági Múzeum igazgatója, Dr. Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus, és kollégánk, Jamrik Levente jóvoltából. Egy több évszázadon áthúzódó nyomozás újabb eredményeiről számolt be a cikk, nevezetesen arról, hogy nagy valószínűséggel tihanyi bencés monostort megalapító I. András királyunk és fia, Dávid herceg földi maradványait őrzi a királyi kripta.

A leletek korát meghatározó radiokarbon vizsgálatok megerősítették, hogy érdemes Árpád-házi DNS-t keresni a csontokban. Jelenleg ezt vizsgálják.

A középkori krónikák szerint András királyunk fájdalmas betegségben, köszvényben szenvedett. Cikkünk megjelenése után a csontok szénizotópos vizsgálatait irányító Dr. Mende Balázs Gusztáv tudományos szempontból szükségesnek tartotta leszögezni, hogy olyan maradvány nem került elő, melyen kimutathatóak lennének a köszvény okozta jellegzetes deformitások. Ez a fájdalmas, és maradandó csontelváltozással is járó kór a középkorban leginkább a húsételeket bőséggel fogyasztó uralkodó osztály tagjait érte utol. A szegényeknek, akik pecsenyéről csak álmodoztak, egyéb betegségek jutottak. A szakember elfogadta meghívásunkat, és részletesen beszámolt arról, mit jelenthetünk ki biztonsággal a tihanyi bencés apátság altemplomában megőrzött földi maradványokról.

A beszélgetésben szó esik még arról is,

  • mennyire megbízható Bonfini és Heltai Gáspár krónikája,
  • milyen történelmi tényekre derülhet fény a DNS vizsgálatok révén,
  • hol tartanak jelenleg az Árpád-házi uralkodóinkkal kapcsolatban zajló genetikai kutatások,
  • miért nem érdemes finnugor kapcsolatról beszélni csontvizsgálatok kapcsán,
  • Mi köze lehet gróf galántai Esterházy Miklósnak a Romanov-dinasztiához.

Az arútluK korábbi beszélgetéseiből kiderül, mikor kezdett el komolyan énekelni Szemenyei János,  mire fókuszál a jelenleg forgatott, Blokád című film, mélyrepülésben van-e az X-Faktor, hogyan lehet közpénz nélkül sikeres filmet forgatni, Bányai Kelemen Barna elmondja, milyen is Csernus doki, kollégáink a pályakezdő színészek nehézségeiről beszélgetnek, de hallhat arról, hogy Puskás Tamás szerint miért pótkávé az online színház, hogy Grecsó Krisztián miért tért vissza a lírához, amelyet sosem hagyott el, azt is megtudhatja, milyen írók kerültek a magyar írókat összegyűjtő kötetbe, és hogy a zeneiparban túl magas az áfateher. Takács Katalin mindig mosolyog, Nagy-Kálózy Eszter is visel néha páncélt, Mécs Mónika producer pedig ilyennek látta Enyedi Ildikó legújabb filmjét.