Félidőhöz érkezett az Antall József-film forgatása

PAP 4077
2021.12.20. 16:49 Módosítva: 2021.12.20. 17:09

Most érkeztünk a forgatás feléhez, mondta el az Indexnek Lajos Tamás, az ifjabb Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán főszereplésével készülő, az 1990-es taxisblokád napjairól szóló Blokád című film producere. 

Nagyon fontos számomra ez a film, az, hogy én csinálom az első, rendszerváltásról szóló mozit 

− mondta el az Indexnek a producer, aki korábbi forgatási riportunkban mesélte, hogy a budapesti helyszíneken és mogyoródi épített díszletben forgatott film legdrágább eleme a hídfők felépítése. 

A száz százalékban állami költségvetésből készülő, Köbli Norbert forgatókönyvíró által jegyzett filmet Tősér Ádám rendezi, az idősebb Antall Józsefet játszó Seress Zoltán pedig kiemelte, hosszú utat tett meg lélekben a szerepig, hiszen a többpárti parlamenti demokrácia első komolyabb válságának idején 27 éves színészként még a taxisok oldalán állt, de mára már árnyaltabban látja Antall karakterét. 

Szerinte az a demokráciafelfogás, amelyet Antall képviselt, mára fájó hiánycikké vált.

Köbli Norbert forgatókönyvíró, aki többek között A vizsga, A berni követ, a Félvilág és az Örök tél című filmeket jegyzi, elmondta, nagyon jó ebbe a korba visszautazni, az akkori díszletekben-kulisszákban forgatni, annak dacára hogy mivel az események aprólékosan dokumentáltak, vizuálisan nincs nagy mozgástér. 

A film az idősebb és a fiatalabb Antall karakterén keresztül nemcsak a rendszerváltás jelentős eseményét, de az 1956-os forradalmat is megidézi, a két eseménysorozat között ugrál időben, ezzel is keresve a megfeleléseket és felhívva a néző figyelmét a hasonlóságokra. 

A film első előzetese itt tekinthető meg: 

Itt a Blokád című film első előzetese

(Borítókép: A Blokád című film forgatása. Fotó: Papajcsik Péter / Index)