Épül a Pénzmúzeum, márciusban nyit

B  ZA20181003014
2021.12.22. 19:54 Módosítva: 2021.12.22. 23:53
Muzeológiai és technológiai szempontból is modern lesz és egyedülálló, célja a hazai pénzügyi témájú köznevelés.

Európa egyik leginnovatívabb pénzmúzeuma épül − tájékoztat honlapján a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A híres fehér-vörös épületben, a Széll Kálmán téri egykori Postapalotában kap majd helyet a múzeum, belső tereinek kialakítása jelenleg is zajlik. Az Európában mind muzeológiai, mind technológiai szempontból kuriózumszámba menő múzeum 2022 március 15-én nyílik, a képeken már most ígéretes belsőt mutat. 

A Pénzmúzeum létrehozásával a Magyar Nemzeti Bank a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvárát kívánja kialakítani. Az ambiciózus tervek megvalósításához nemcsak egy korszerű, a látogatók interaktív bevonására épülő muzeológiai koncepcióra volt szükség, de a kiállításnak helyet adó fizikai térnek is különleges szempontoknak kellett megfelelnie.

Pénzügyi kultúra századelős hangulatban 

A volt Postapalota műemléki védettséget élvező épülete az elmúlt években teljes felújításon esett át. A belső felújítás során restaurálták a lépcsőházak különleges kidolgozású korlátait, a kovácsoltvas kilincsekkel díszített tölgyfa kapukat, és sikerült működő állapotban megőrizni a palotában működő paternostert is. Az eredeti terveket a lehető legnagyobb mértékben követő rekonstrukciónak köszönhetően az épület belső terei mára visszanyerték hamisítatlan, századelős hangulatukat.

A műemlékvédelmi helyreállítást követően jelenleg is nagy lépésekkel halad a Pénzmúzeum kiállító és élményterének kivitelezése, mely számos különleges technológiai és belsőépítészeti megoldást sorakoztat fel. A legkorszerűbb digitális muzeológiai eszközök és élményelemek telepítése mellett a múzeumnak biztonsági szempontból is rendkívül magas elvárásoknak kell megfelelnie, hiszen 

itt található az MNB nagyértékű érmegyűjteménye, és egy igazi aranyrúd is.

Az arany fontos, visszatérő eleme a kiállításnak, sokféle formában, funkcióban jelenik meg. A kiállítás kezdetén a látogatók egy vitrinben elhelyezett, vékonyra kihúzott aranyszálra figyelhetnek fel, mely a vitrinből kilépve, a padlón fénycsíkként mutatja a kiállítás bejárási útvonalát. Az aranyfonal szimbolikus jelentést hordoz, gazdagságot, tudást, erőt fejez ki és segíti az eligazodást a világ pénzügyi felfedezésében. A Pénzmúzeum kihagyhatatlan eleme az Aranybánya, ez az interaktív tudásállomás és közösségi tér előzetes regisztráció nélkül is látogatható, így azok számára is elérhető, akiknek épp nincs idejük a teljes kiállítást végigjárni.

A kiállítás egyik csomópontjának látványos belső tere és díszletelemei közvetlen módon utalnak Magyarország anyagi és szellemi javaira, gazdagságára. A látogatóknak itt lesz lehetőségük arra, hogy saját kezükbe vegyenek és megemeljenek egy valódi aranyrudat.

(Borítókép: Posta Palota 2018. október 3-án. Fotó: Balaton József / MTI / MTVA)