Ilyen volt a magyar filmipar éve

Yorick Le Saux Evolucio Mundruczo 2
2021.12.28. 19:15

Mundruczó Kornél érzékeny holokauszt-poszttraumás filmje, az Evolúció és Enyedi Ildikó csodálatosan érzelmes mozija, A feleségem története cannes-i premierje, Kis Hajni kitaszítottakról szóló megejtő első nagyjátékfilmje, a Külön falka Karlovy Varyban, Bergendy Péter kísértetfilmje, a Post mortem Oscar-nevezése, Nagy Dénes és Kizlinger Lilla Ezüst Medvéje a Berlináléról a legjobb rendezésért és a legjobb mellékszereplőnek − ezek az idei filmes év legnagyobb dobásai.

De nem csak ezek az egyértelműen látszó és vitathatatlan sikerek szerepelnek a Nemzeti Filmintézet évzáró videójában, amely a 2021-es év filmes eseményeit és eredményeit villantja fel képekben.

A magyar film 120. születésnapi jubileumi évében

  • 21 új magyar mozifilmet mutattak be országszerte,
  • az NFI 17 mozifilm gyártását, tíz film gyártásának előkészítését és 33 forgatókönyv fejlesztését támogatta,
  • a Televíziós Döntőbizottság 116 pályázatnak szavazott meg támogatást.

Az NFI tájékoztatója szerint a magyarországi filmipar bevétele idén is rekordot döntött, több világsztár és híres szakember forgatott hazánkban. A Veszprém–Balaton-régióban nyáron elindult az első Magyar Mozgókép Fesztivál, a magyar film születésének 120. évfordulója alkalmából pedig Nagylátószög  120 éves a magyar film címmel átfogó kiállítást rendeztek a Ludwig Múzeumban.

(Borítókép: Jelenet az Evolúció című filmből. Fotó: Mozinet)  • Hírek
  • Hírek