Galla Miklós megkapta a Karinthy-gyűrűt

41031221 0ea6b169a5739b80546842314e00f76b wm
2021.12.29. 17:33
Csattanó nélkül zárult az év humorbotránya.

Gollam és az Egy Gyűrű kapcsolata semmi ahhoz képest, amit Galla Miklós tanúsított az elmúlt hónapok alatt, ha a Karinthy-gyűrű-díjról volt szó. Ám a humorista most a gyűrű ura lett, Laár András ugyanis végleg odaadta a díjba görcsösen kapaszkodó Gallának a kitüntetést, amitől a téma, reméljük, egy életre elmerülhet a Végzet hegyének mélyére.

Összefoglalva a trilógiánál is hosszabb fantasytörténetet is meghazudtoló sztorit, vegyük sorra az elmúlt hónapok eseményeit:

  • Februárban Galla Miklóst arról értesítették, hogy neki ítélték a Karinthy-gyűrűt, a humor kiemelkedő alakjainak itthoni legrangosabb elismerését.
  • A kuratórium pár hónappal később visszavonta ígéretét, döntésüket azzal indokolták, hogy Galla Miklós közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.
  • Galla Miklós egyenesen Orbán Viktornak címzett nyílt levélben követelte a Karinthy-gyűrűt.
  • Orbán Viktor válaszolt a humoristának: nem ő a gyűrűk ura.
  • Galla újabb nyílt levelet írt, ezúttal Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatóját kereste fel.
  • A Karinthy-gyűrűt végül Laár András humorista vehette át, aki nem mellékesen együtt alapította Galla Miklóssal anno a L’art pour l’art Társulatot.
  • Laár András felajánlotta, hogy megosztja a gyűrű viselésének idejét Galla Miklóssal.
  • Galla Mikósnak nem tetszett az osztott felügyelet, teljesidős gyűrűtulajdonos kívánt lenni.

Laár végül lemondott a gyűrűről, ami most eljutott Galla Miklóshoz, aki büszkén csillogtatja az ujján az ékszert – számolt be közösségi oldalán a humorista.

A kierőszakolt eljegyzést először karácsony estéjére tervezte a humorista páros megvalósítani, a tervezett találkozás elmaradt, de Gallának nem kellett sokáig várnia. Tíz hónap kőkemény küzdelem után végül még idén elérte, ami szerinte jár neki.

Tíz hónapba telt, de teljesült Galla álma, amikor átvehette a humoristáknak járó legnagyobb elismerést jelentő gyűrűt. A kérdés már csak az, hogy maga a tárgy elegendő örömöt fog-e okozni viselőjének, hiszen az ékszer jogos tulajdonosa ettől függetlenül Laár András maradt.

Mindenesetre humor és vicc között van különbség, mi pedig halványuló reménnyel, de azért még bízunk abban, hogy a nyilvánosság előtt zajló méltatlan harcról kiderül, hogy egy tudatosan felépített poén volt csupán, nem pedig véresen komoly, csattanó nélküli kabaré.

(Borítókép: Laár András a Karinthy-gyűrűvel az ujján 2021. december 8-án és Galla Miklós 2011. október 7-én. Fotó: Cseke Csilla és Mohai Balázs / MTI)