Meghalt Dobos Attila

F  EV19680802061
2022.01.04. 17:54
Az énekes és zeneszerző nyolcvanéves volt. Az Isten véled, édes Piroskám és számtalan más sláger szerzője feleségével, Mary Zsuzsival disszidált, de a nyolcvanas években visszatért Magyarországra, és újra megjelenhetett lemeze.

Nyolcvanéves korában meghalt Dobos Attila – a hírt Gréczy Zsolt tudatta Facebook-oldalán.

Minden ember boldog akar lenni

– ezt a mondatot hirdette Dobos Attila egyik slágere a sok közül. Dalai, amelyeket a hatvanas években szerzett, a mai napig hozzásegítik az embereket e vágyott állapot eléréséhez. Most mégis egy másik, mindenki által ismert muzsikája cseng a fülekben; Isten véled, édes Piroskám.

Dobos Attila a hatvanas években az egyik legsikeresebb énekes és slágerszerző volt Magyarországon, majd feleségével, a táncdalénekes Mary Zsuzsival külföldre disszidált, így karrierje megszakadt. Közös lányuk Németországban született meg, ám Mary Zsuzsival különváltak útjaik. Dobos Attila később hazaköltözött, és visszatért a dalszerzéshez, 1985-ben jelent meg második nagylemeze. 

2013-ban az Origónak adott interjúban mesélt arról, hogyan talált rá az éneklés és a zene szeretete.

Lehet, hogy furcsa, de nekem az éneklés még a dalszerzés előtt jött. Tizennyolc éves koromban a Pillangó utcai munkásszállón játszottam a zenekarommal, ahol minden szombaton élő zenés klubest volt. Ott a zongorázás mellett énekeltem is. Akkor már figyeltük a nyugati modern könnyűzenét: Paul Ankát, Elvis Presley-t, Bill Haley-t, hallgattuk a luxemburgi rádiót. Engem eléggé bosszantottak az előttem lévő magyar generáció slágerei: Hollós Ilona, Kovács Erzsi, Németh Lehel, Záray-Vámosi. Én tiszteltem a tehetségüket és a karrierjüket, hiszen igen nagy sztárok voltak, de amikor folyton az ő slágereiket kérték tőlem, egyszer felcsattantam, hogy öt perc alatt írok ezeknél jobbat. És tényleg, leültem a zongorához, és megírtam, szóval mérgemben lettem zeneszerző. Ott tanultam meg fül után a harmonizálás alapjait.

Dobos Attila 2021 áprilisában, éppen születésnapján tervezte elvenni akkori kedvesét, ám élete ötödik nősülését el kellett halasztani, mert a Blikk információi szerint a művész rosszul lett az ünnepségen.

(Borítókép: Dobos Attila 1968. augusztus 2-án. Fotó: Keleti Éva / MTI)