Új kötettel jelentkezik Grecsó Krisztián

D  KB20160301003
2022.01.08. 10:07 Módosítva: 2022.01.08. 10:11
Hagyományosan a Radnóti Színházban mutatják be Grecsó Krisztián soron következő kötetét. A Magvető kiadó gondozásában megjelenő Valami népi című könyv ünnepélyes bemutatóján, február 8-án és 9-én Schneider Zoltán, a Radnóti társulatának tagja olvas fel részleteket, közreműködik Szabó Balázs zenész, népzenész, bábos, mesélő. A beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész vezeti.

Lassan négy éve, a betegségem után kezdtük ezt a szokást, és gyorsan megszerettük, hagyománnyá akartuk hizlalni, hogy februárban, farsangi jókedvvel találkozunk, és megünnepeljük a soros új Grecsó-kötetet a Radnóti Színházban – írja közösségi oldalán Grecsó Krisztián író. – Aztán jöttek a hullámok, de sebaj, mi már kapunk levegőt, kidugtuk az orrunkat, és nem hagyjuk abba: azért is Radnóti!

Grecsó Krisztián történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: a harmincas vagy az ötvenes években, és közben nagyon is a mában. 

Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön.

A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá. Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés.

Az író tavaly májusban volt az Index vendége, a podcastban a Libri-közönségdíjjal kitüntetett Magamról többet című verseskötetéről és a betegségéről is beszélt.

A Valami népi című kötet ünnepélyes bemutatója február 8-án és 9-én lesz a Radnóti Színházban. „És lassan már ez is tradíció: ott lehet majd a köteteket először kézbe venni!” – teszi hozzá az író.

(Borítókép: Grecsó Krisztián a budapesti Jurányi Házban 2016. március 1-jén. Fotó: Kallos Bea / MTI)  • Hírek
  • Csok