Miért kapott Eszenyi Enikő szülővárosa 300 milliót színházra? CSAK!

D KOS20190227026
2022.01.11. 20:26 Módosítva: 2022.01.12. 11:22
A vaskos állami többlettámogatást a CSAK! nevű cég nyerte, amelynek ügyvezetője Eszenyi Enikő korábbi bizalmi munkatársa, a Vígszínház volt gazdasági igazgatója, aki jelenleg is a teátrumhoz köthető alapítványok kuratóriumában ül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról tájékoztató 2021. december 9-i keltezésű döntési listáját böngészve a számos két-, három- és ötmilliós tétel között feltűnik egy kiugró nagyságrendű összeg. A kulturális ügyekért felelős államtitkár, Fekete Péter döntése alapján 300 millió forint jár a budapesti székhelyű CSAK! nevű Művészeti Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak, a támogatás helyszíne viszont Csenger.

A kedvezményezett cég, amelyet a hivatalos cégjegyzékadatok szerint tavaly alapítottak, ügyvezető igazgatója Eszenyi Enikő régi bizalmi munkatársa, Magyar Péter. Ő korábban a Vígszínház gazdasági, majd produkciós igazgatója volt, most pedig még mindig kuratóriumi tagja két, a Vígszínháztól teljesen függetlenül működő, együttesen több százmillió forintos nagyságrendek fölött diszponáló szervezetnek: a Vígszínházért Alapítványnak és a XXI. Vígszínházért Alapítványnak. Ez az a két alapítvány, amelyek kuratóriumából a színház jelenlegi igazgatója, Rudolf Péter sehogyan sem tudja távozásra bírni sem Eszenyit, sem Magyart, akik pedig már munkajogilag nem tartoznak a színházhoz. 

A 300 millió forint támogatást Eszenyi Enikő szülővárosa, az ötezernél kevesebb lakosú (a 2015-ös népszámláláskor 4870) Csenger, illetve a CSAK! nonprofit művészeti Kft. nyerte el előadó-művészeti tevékenység folytatására.

A támogatást 2021 végén ítélték meg, a döntés december 9-én született. Érdekes a dologban az, hogy a pályázat mind nevében, mind kiírásában az előadó-művészeti tevékenységet támogatja, a CSAK! Nonprofit Kft. pedig a cégjegyzék szerint kulturális képzést folytat. 

Művészeti és kulturális berkekben többen úgy vélik, hogy az Emmi kiemelkedő összegű, mind a tevékenység jellegéhez, mind a település méretéhez, kulturális szerepéhez mérten aránytalan támogatása Eszenyi Enikő egyfajta rehabilitálásaként is felfogható.

Mint ismeretes, Eszenyi Enikő 2020 márciusában távozott a Vígszínházból, utána majd egy évig hallgatott, eltűnt a nyilvánosság elől, később arról lehetett hallani, hogy Csengerben, a helyi művelődési központban szervez színjátszó kört, illetve színházi előadásokat. A helyi református templom kertjében pedig Csehov Sirályát vitte színre a Csengeri Alkotóközpont nevű formációval. 

A 300 milliós támogatás nagyságrendjében Esztergom város önkormányzati kulturális többlettámogatásának (350 millió forint) felel meg. A nyilvános, az Emmi honlapján bárki által megtekinthető döntési listán már a több tízmilliós, sőt tízmillió forintos támogatási összeg is kiemelkedőnek számít.

Összehasonlításképp

  • a Magyar Táncművészeti Egyetem ugyanebben a körben hatmillió forintot kapott,
  • a K2 Színházi Alapítvány kétmillió forintot,
  • a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tízmilliót.

Az Index megkereste Csenger polgármesterét azzal a kérdéssel, hogy jelenleg milyen színházi, előadó-művészeti tevékenységek folynak Csengerben, egyelőre nem kaptunk választ. Az Emmit is megkerestük, indokolja meg, miért kapott egy ötezernél is kevesebb lakosú, határ menti szabolcsi kisváros 300 millió forintot. Várjuk válaszukat. A történetet folytatjuk.

(Borítókép: Eszenyi Enikő a Vígszínházban 2019. február 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)