Zeneakadémisták a freeszfés Don Giovanniban

szfe-vas-02-BS
2022.01.11. 17:27
Sok hallagató a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását követően hagyta ott az intézményt, mások azóta csatlakoztak a Freeszfe Egyesület képzéseihez. Az egyesület munkáját most a nagyközönség is megtekintheti.

A Don Giovanni Wolfgang Amadeus Mozart kétfelvonásos operája. A rejtélyes alkotás több mint kétszáz éve bűvöli el és készteti töprengésre a közönséget. Az eredeti cselekmény is tele van váratlanabbnál váratlanabb fordulatokkal, Sándor Dániel Máté (korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum Salzburg végzős hallgatója) rendezése azonban igazi vadóccsemegét ígér. A fiatal színművészek és zeneakadémisták (akik a tüntetések során is támogatták a tiltakozó hallgatókat) részvételével színpadra állított előadás az ismertető szerint

fiatalos nézőpontból mutatja be ezt a gátlástalanságokban, hazugságokban és átverésekben gazdag világot.

Don Giovannit Rohonyi Barnabás alakítja, a karmester Juhász Bence, osztályvezető tanár Bagossy László és Kovács D. Dániel. A január 28-i előadásnak a Marczibányi Téri Művelődési Központ ad helyet. 

A Freeszfe Egyesület célja egy olyan autonóm alkotóműhely létrehozása, amely méltó a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományaihoz. Azért hozták létre ezt a közösséget, hogy teret és lehetőségeket biztosítsanak azoknak, akik „nem tűrik tovább a párbeszéd hiányát, a művészeti szabadság eltiprását”. Az egyesületben az SZFE volt és jelenlegi tanulói, oktatói, dolgozói munkálkodnak közösen, a szabad alkotás jegyében.

Az oktatási tevékenységet az Emergency Exit program keretei között végzik. A program egy olyan európai szintű együttműködés, amelyben külföldi egyetemek elismerik a Freeszfe Egyesületben zajló oktatást, ezáltal biztosítva menekülőutat azoknak a hallgatóknak és oktatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n. A filmeket, novellákat, látványterveket és egyéb művészeti alkotásokat a nagyközönség számára is bemutatják, mint most például a Don Giovannit.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)