Cserhalmi György újra színpadon

D MTZ20200131010
2022.01.12. 14:30
Március 6-án kerül színpadra a Radnóti Színházban Szophoklész Antigoné című drámája. A rendező, Porogi Dorka először dolgozik a Radnóti társulatával, a darabban hosszú idő után újra színpadon láthatjuk Cserhalmi Györgyöt, ezúttal Teiresziasz szerepében.

Antigoné eléri célját. Bebizonyítja, hogy a király egy alkalmatlan, rossz király, aki saját maga hágja át a saját törvényeit

– mesélt az irodalmi konzulens, Karsai György az olvasópróbán, ahol villámórát tartott a thébai mondakörről, Szophoklész drámaírói bravúrjáról és az Antigoné-drámáról. „Poros nagyvárosban, háború után. Egy lány nem hallgat, nem nyugszik, nem törik meg. Egy király a városát félti, démonok gyötrik, gyöngeség. Fiatal nő, ha túlél, szülhet. A nép néma, a nép parancsszóra énekel. Fiút apa nem ért. Tiltott dolgokat látnak az őrök, gyerekük halálhírét hallgatják anyák. Olvastuk, tanultuk, ismerjük, fölismerjük az Antigonét: a játékot, amely két és fél ezer éve sürget, nyomaszt és emlékeztet arra, hogy eljön a pillanat, amikor el kell dönteni, mert muszáj, hogy egy igazság van-e, kettő vagy millió.”

A Radnóti márciusi bemutatóját Porogi Dorka rendezi. Hosszú idő után először látható majd a színpadon Cserhalmi György, aki a vak jóst, Teiresziaszt alakítja. Antigonét Mészáros Blanka, testvérét Martinovics Dorina játssza, a kar Sodró Eliza és Rusznák András lesz. A rossz király szerepében Pál András látható, felesége Bognár Gyöngyvér, fiuk Baki Dániel, a hír hozói és őrzői pedig Gazsó György és Porogi Ádám.

(Borítókép: Cserhalmi György 2020. január 31-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)