Kiemelt beruházásként épül új cirkuszközpont

DBZOL20220111014
2022.01.12. 14:34
A kiemelt beruházássá nyilvánított Nemzeti Cirkuszművészeti Központ-projekt részeként új, modern cirkuszépület és artistaképző is épül. Utóbbit egy hajdani mozdonyhangárból alakítják át.

Ahogy arról korábban az Index is hírt adott, elkezdődött a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelynek nyitóprogramja a Cirkuszépületek Európában című nemzetközi tudományos konferencia. A rendezvényen az Építészfórum beszámolója szerint szó volt a jövőben felépíteni tervezett Nemzeti Cirkuszművészeti Központról is: a kiemelt beruházássá nyilvánított projektet a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában mutatták be.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a megnyitón többek között arról beszélt, hogy Kelet-Európa cirkuszművészeti központjában, Budapesten létjogosultsága van az új, modern cirkuszépületnek, amelynek makettje ugyancsak szerepel a konferenciát kísérő kiállításon. Azt, hogy a cirkuszművészek továbbképzését szolgáló Artistaképző Intézet rövidesen elkezdődő beruházását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítették, az államtitkár szerint nemcsak a beruházás célja és nagyságrendje indokolja, hanem Magyarország előkelő helyezése ebben a művészeti ágban.

Közel egy éve jelentették be, hogy egy romos épületet, egy hajdani mozdonyhangárt alakítanak át artistaképző iskolává a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjének első lépéseként. A beruházás részeként a Nyugati pályaudvar mellett, az Eiffel tér–vasúti pálya–Ferdinánd híd–Podmaniczky utca által határolt terület egyik részén fog megépülni a cirkusz, a másik felében valósul meg a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola. A fejlesztés célja, hogy világszínvonalú művészeti, oktatási és kulturális központ jöjjön létre Budapesten.

(Borítókép: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a fesztivál szervezőbizottságának elnöke beszédet mond a Cirkuszépületek Európában című konferencia és kiállítás megnyitóján a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitórendezvényén a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában 2022. január 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)