A kodályi életmű és a jazz szerelemgyereke a Pesti Vigadóban

2022.01.14. 15:44
A Modern Art Orchestra ősbemutatója a Nemzeti Énekkar közreműködésével érkezik február 3-án.

Különleges ősbemutatóra készül a Modern Art Orchestra és a Nemzeti Énekkar 2022. február 3-án a Pesti Vigadóban. A MAO a magyar zenetörténet óriásai előtt tisztelgő sorozatának második részeként Kodály Zoltán előtt hajt főt a Fölszállott a páva című esttel. A karének és a kortárs muzsika találkozik a nagyszabású, több mint száz fő színpadi jelenlétét igénylő produkcióban, megemlékezve Kodály életművéről.

A Modern Art Orchestra 2005-ös alapítása óta a műfaji határok átértékelésének szenteli figyelmét, missziójának tekinti a magyar zenei klasszikus hagyomány értő kifejezését és továbbörökítését. A big band 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet fiatal muzsikusaiból. A kortárs zenei műhelyként működő együttes 2018-as Bartók 15 magyar parasztdal című zenei anyaga volt az első olyan alkotás, mely hazánk egyik zeneszerző-óriása előtt tisztelgett. A lemezfelvételen is megörökített Bartók reflexiók bemutatóját Artisjus-díjjal jutalmazták és töretlen nemzetközi sikernek örvend. Fekete-Kovács Kornél, az együttes művészeti vezetőjének elképzelése alapján a sorozat második részeként Kodály Zoltán előtt hajt főt a MAO és a zenekarban működő kreatív zeneszerzői műhely.

Fekete-Kovács Kornél és zeneszerző-társai – Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor és Subicz Gábor –, akik mind a MAO tagjai, nagy tisztelettel fordultak a kodályi életműhöz az alkotói folyamatban, a művek válogatásakor fontos szempont volt, hogy a műsor egyfajta keresztmetszetet mutasson Kodály énekkari munkáiból.

A koncerten Kodály versmegzenésítéseit és népdalokra írt szvitjeit a Nemzeti Énekkar tolmácsolásában élvezheti a közönség, és a Modern Art Orchestra komponistáinak erre az alkalomra írt darabjai pedig a mai zene nyelvén szólalnak meg a 19 fős nagyzenekarra hangszerelve. A friss szerzeményekben is kiemelt szerepet kap az énekhang.

A műsor koncepciója a művek előadásmódjával tükrözi Kodály pedagógiai és zeneszerzői szellemi örökségét is. A népdalt magyar zenei anyanyelvként értelmező zenetudós oktatási módszerének kidolgozásában nagy hangsúlyt fektetett az éneklés és a hangszeres zene kapcsolódására. A Fölszállott a páva – tribute to Zoltán Kodály koncerttel a két nagyformátumú társulat ezt a gondolatiságot adja tovább.

A két formáció eltérő zeneművészeti útjaiban közös cél, hogy a magyar zenei hagyomány nagyjainak kompozícióit a mai közönség számára az eredeti művek tiszteletével, a kórusének, illetve a hangszeres hangzásvilág eszközeit kreatívan felhasználva hozza közel.