Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

János vitéz Budapesten: Mókusék énekelnek is, Berciék meg táncolnak

PAP 6336
Dunaújvárosban, a Bartók Színházban nagy sikerrel fut a Bartók Táncszínház művészeinek, a Varidance János vitéz című előadása – most elhozták a fővárosba is.

Meghatározó élmény, amikor az Index stúdiójában egy olyan világhírű és világszínvonalú művész fakad dalra beszélgetés közben, mint Szirtes Edina Mókus – pedig most éppen ezt történik.

Az Index kultúrarovatának arútluK című podcastműsora vendége ugyanis Mókus – igaz, a hegedűjét nem vette elő –, aki Vári Bertalannal, a Varidance alapítójával, a Bartók Táncszínház vezetőjével érkezett, és arról mesélnek lelkesen, hogy amit Dunaújvárosban, a Bartók Színházban már láthattak a nézők, és nagy örömmel fogadták, azt most elhozták a fővárosba is.

A János vitéz című táncelőadás a RaM Színházban látható majd. Vári Bertalan és Mókus arról mesél, hogyan lett az ötletből előadás, abból pedig sikeres produkció, különösen úgy, hogy egy meglehetősen idős János vitéz-feldolgozáshoz nyúltak vissza – ahhoz, amelyet még Kacsóh Pongrác és Heltai Jenő jegyzett. Vagyis száz évnél is többet lapoztak vissza az időben, hogy létrehozzanak valami újat.

János vitéz Budapesten: Mókusék énekelnek is, Berciék meg táncolnak

Kultrovat podcast 45. epizód
00:00:00 / 00:00:00

Zene és tánc, komolyzene és népi motívumtár, jazz és színpadi mozgás. Csupa olyan kihívás, amelyet Vári Bertalan és Szirtes Edina Mókus végül közös előadássá formált. Nevetve, a művészeti ágak házasságának élményétől vidáman beszélnek arról, hogy miért nehéz hozzányúlni

  • Petőfi Sándor elbeszélő költeményéhez,
  • Kacsóh Pongrác daljátékához, 
  • Bakonyi Károly és Heltai Jenő szövegéhez.

S ha ez mégis sikerül, ráadásul úgy, hogy abból a mai kor nézőinek füléhez és vizuális ízléséhez is passzol, akkor az eredmény tánc és zene, mozdulat és szöveg tökéletes összhangja, ami őserővel sugárzik a színpadról.

A beszélgetésből az is kiderül, hogy amikor Ferenczy György és a Rackák, no meg Szirtes Edina Mókus úgy istenigazából belendül, elkapja őket az élő zene, a színpadi lét varázsa, a színpadon talán egy picit ütemesebben lendülnek lábak és karok, mint amit az amúgy grammra kimért, ütemre megtervezett mozdulatok megkövetelnek. 

Ám ha valamitől megéri színházba járni, az éppen a szemünk előtt születő, mindig megújuló és mégis az állandóságától örök érvényű előadás.

Ha valaki lemaradt volna az arútluK múlt heti adásáról, ide kattintva meghallgathatja. Abban a beszélgetésben Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője arról beszélt, hogy miért rossz az, hogy februártól megszűnik a kikérő intézménye, hiszen az nemcsak a vidéki operajátszást lehetetleníti el, de a vidéki koncertéletet is.

(Borítókép: Szirtes Edina Mókus és Vári Bertalan. Fotó: Papajcsik Péter / Index)  • Vennék
  • Hírek