„Bűnözőnek az lett veszte: Szomszéd néni észrevette.” Rímes bajban a rendőrség

GettyImages-1675270
2022.01.16. 14:41
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közzétette a 2021 decemberében kiírt bűnmegelőzési verspályázata győzteseit. A törvénytelen cselekményeket csírájukban elfojtó rímek díjnyertes mesterei nagyrészt fiatal költőpalánták közül kerültek ki, ám az egyik különdíjat egy nyolcvanéves rímbiztos érdemelte ki.

„Az áldozatvédelem területén, a biztonságot szem előtt tartva a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság decemberi ELBIR hírlevelében bűnmegelőzési kreatív játékra hívta a verseket kedvelő, vállalkozó kedvű olvasókat, aminek célja volt, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét az áldozattá válás megelőzésének fontosságára, továbbá erősítse a szubjektív biztonságérzetet” – olvasható a police.hu honlapján.

A szubjektív biztonságérzetet erősítő versfaragók „legföljebb 112 szóban fogalmazhatták meg a bűnmegelőzéssel kapcsolatos gondolataikat”.

A feladatot nehezítette, hogy 12 megadott szóból – biztonság, bűnmegelőzés, áldozat, védelem, 112, vásárlás, karácsony, bankkártya, mobiltelefon, rendőr(ség), bűncselekmény, segélyhívó – legalább 6-ot versbe kellett foglalni.

„A pályázatra – még Veszprém megyén túlról is – nagy számban érkeztek pályaművek, amelyek alkotói között a gyermekektől az idősekig minden korosztály képviseltette magát. A kiemelkedően jól megírt versek nehéz helyzetbe hozták a Bűnmegelőzési Osztály zsűritagjait” – tudhatunk meg néhány fontos részletet a kezdeményezés sikeréről a honlapon. 

Az egyik díjnyertes szerző például bravúrosan oldotta meg a rendőrség nemzetközi hívószámának népszerűsítését:

Ha beüt a baj, csak egy a teendő, Bepötyögni higgadtan: 112 

Az egyik kiemelt költemény, amely pontosan megfigyelve a pályázat célkitűzéseit a tömör Bűnmegelőzés címet kapta, rámutat az állampolgári éberség és közreműködés fontosságára is:

Bűnözőnek az lett veszte:

Szomszéd néni észrevette.

A mobiltelefonját kézbe vette,

Segélyhívót megcsörgette.

Érdekes összefüggésekre mutat rá az a szerző, aki nemcsak a rendőrség, de még Don Corleone intelmeit is rímbe szedte:

Ne légy könnyű áldozat,

Védd meg te is a családot,

Hagyd el a rossz szokásokat,

Hogy ünnepelhesd a karácsonyt.

A lírikus rendőrségi közlemény külön méltatja egy nyolcvanéves ajkai pályázó munkáját. A szerző konkrét példákon keresztül hangsúlyozza, miként védekezzünk a betörők, szélhámosok és tolvajok ellen. Ha pedig már minden veszni látszik, akkor se csüggedjünk, hiszen van, ki vigyáz ránk.

Száztizenkettes telefont meg kell jól jegyezni,

Bűncselekménykor ezen kell rendőrséget hívni!

Ha egy kicsit gondosabb vagy, nem kerülhetsz bajba,

Bármi történik, számíthatsz a jó magyar yardra!

Bár ezek a versek kétségtelenül kevésbé megosztóak, mint a legtöbb „gangsztarap”, versenyen kívül talán ide sorolható Dopeman Ganxsta Zolee-val előadott régi szerzeményeinek egyike is.

Bár ebben a műben bűnmegelőzési szándék helyett inkább az elrettentés érhető tetten, az kétségtelenül megelőzésnek számít, ha a rap hatására egy potenciális bűnelkövető rájön: jobb, ha verset ír, ahelyett hogy lopna.

Nem üldöz a seriff Pat Garrett,

Helyette rád törnek a KBI-sek,

Bevisznek és kihallgatnak,

Utána meg jól bekaszniznak.

(Borítókép: Spencer Platt / Getty Images)