A Hotel Ruanda című film főhőse, akit terrorizmussal vádolnak, nem ment el a tárgyalására

2022.01.18. 06:04

Nem jelent meg a büntetése szigorítását célzó fellebbviteli tárgyaláson Paul Rusesabagina, az egykori szállodaigazgató, akit az 1994-es ruandai népirtásról szóló, Hotel Ruanda című, Oscar-díjra jelölt filmben életmentő hősként mutattak be, viszont tavaly ősszel bűnösnek mondták ki terrorizmushoz köthető vádpontokban, és 25 év börtönre ítélték.

A ruandai kormány még 2010-ben közölte, hogy úgy tudja, a férfi pénzzel támogatta két extremista csoport vezetőjét, és ezen keresztül a mozgalmukat.

Paul Rusesabaginát és vele együtt húsz további vádlottat 2021 szeptemberében találta bűnösnek a bíróság abban, hogy részt vett az MRCD-FLN nevű terrorszervezetben, amelynek hutu népcsoporthoz tartozó tagjai a népirtás idején a tuszi népcsoporthoz tartozókat támadtak meg és gyilkoltak le, miután a házaikat előzőleg megjelölték.

Az ügyészség tavaly életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte, de az egykori hoteligazgató végül 25 év börtönt kapott.

Az ügyészség fellebbezést nyújtott be, és mind a 21 vádlott büntetési tételének felülvizsgálatát kérte.

Rusesabaginát 2020-ban vették őrizetbe. Kilenc pontban emeltek vádat ellene, többek között részvétel terrorszervezetben, irreguláris fegyveres csoport alapítása, terrorizmus finanszírozása és terrorcselekményként elkövetett gyilkosság, emberrablás és rablás elkövetése miatt.

A ruandai ügyészség fellebbezést nyújtott be, hogy súlyosbítsák az elsőfokon kiszabott börtönbüntetést, ám az ülést hétfőn elnapolták, mert Rusesabagina nem jelent meg a tárgyaláson. Értesítették róla, hogy hétfőn a bíróságra várják, de nem volt hajlandó aláírni az idézés átvételét és megjelenni a tárgyaláson. Kedden döntenek arról, hogy megtartják-e a meghallgatásokat a vádlott nélkül is.

Paul Rusesabagina 1996 óta az Egyesült Államokban és Belgiumban élt, majd rendkívül népszerűvé tette a 2004-ben bemutatott Hotel Ruanda című film, amelyet arra használt, hogy bírálja Kagame elnök kormányát.

Ruandában 1994 nyarán száz nap leforgása alatt a hutu népcsoporthoz tartozó szélsőségesek több mint 800 ezer – többnyire tuszi – embert gyilkoltak le módszeresen.

(MTI)  • Tippek
  • Bankszámla