Már az erdélyi magyaroknak is vetítik az Elkxrtukat

Bokor Barna DT 4
2022.01.19. 16:10
A Vándormozi és a Taylor Projects forgalmazásában február 11-től a romániai mozikban is vetítik az elmúlt év legnézettebb és legmegosztóbb magyar nagyjátékfilmjét.

A Megafilm politikai krimije magyar nyelven, román felirattal látható a multiplexek termeiben, a Vándormozi segítségével pedig olyan településekre is eljut, ahol nincs működő mozi.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni eseményeket feldolgozó történet egyik főszereplője a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művésze, Bokor Barna. Szerinte a film sztorija nem csupán a hatalomtechnikusokról szól, hanem nyelvi korlátok nélkül is érthető, „hiszen a világon bárhol, bármikor megtörténhet”. A színész a film erdélyi, romániai bemutatójáról így fogalmaz a Megafilm közleményében:

Erdélyben ki vagyunk éhezve a magyar filmekre. Gyerekkoromban nem nagyon láthattuk az éppen aktuális magyar filmeket, kimaradtunk a közös tartalomfogyasztásból. Most is bennem van ez az érzés, hogy ezt a lemaradást már nem pótolhatjuk. Persze ma már a streamingszolgáltatókon elérhető filmeket a világ bármelyik pontján, szinte ugyanakkor megnézhetjük, és a mozifilmek is kisebb késéssel eljutnak Erdélybe. Nem mindegy azonban, hogy mikor. Legalábbis tőlem ezt kérdezték a leggyakrabban itthon az Elkxrtuk bemutatója óta.

A történet arról szól, hogy egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, és úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire. Nyomozásba kezdenek az MTV-nél gyakornokként dolgozó szerelmével, de a lány lebukik a főnöke előtt, és a fiatalok egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromát és a budapesti rendőrattakokat kutatja, nem csak a karrierje kerül veszélybe.

A film producerei, Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya tavaly nyáron nyilatkozott az Indexnek. Akkor Kálomista Gábor a többi között ezt mondta:

Amikor elolvastam a forgatókönyvet, azt mondtam: Dorottya, ez egy történelmi film lesz. Ezzel egy klasszikusra utaltam, hiszen Gyurcsány Ferenc is azt mondta a beszéde előtt: Klára, ez egy történelmi beszéd lesz!

A teljes interjú itt elolvasható.

A filmet a TV2 eredetileg január 23-án levetítette volna, ám változott a műsorterv, így a kereskedelmi csatornán március 5-én lesz látható, tehát csak az erdélyi debütálást követően. 

(Borítókép: Bokor Barna. / Fotó: Megafilm / Dombóvári Tamás)