Perre készül az Omega gitárosa, miután ellopták a dalukat

TZIHZ20120912005
2022.01.19. 12:15

Perre készül Molnár György „Elefánt”, miután a Hulu nevű streamingszolgáltató egyik sorozatában az Addig élj című dalukat használta fel főcímdalként, engedély nélkül.

Az Omega gitárosa most szerezte be azt az angol nyelvű okmányt, amely bizonyítja, hogy a dalt ő és a tavaly decemberben elhunyt Kóbor János szerezte.

Ezt el is küldtem már a Hulunak, amely cég a sorozatot gyártja. Egyelőre nem reagáltak, biztos, hogy hosszú macera lesz, mire rendeződik a helyzet, de nem akarom annyiban hagyni

– mondta Molnár György, hozzátéve, úgy tudja, hogy a szolgáltató korábban valaki másnak már komoly összeget fizetett ki egy jogtalanul felhasznált dalért, és kideríti, ki volt az. 

A gitáros azt is leszögezte, hogy a kérdés már nem is a pénzről szól.

Nagyon bánt, hogy ellopják a dalainkat. Az elején nem érdekelt minket az egész, még az sem feltétlenül, hogy egy árva cent sem érkezik a tengerentúlról a szám után. Most, hogy Mecky már nincs, egyedül kell harcolnom, pedig ő nagyon tudott! Szép csendesen, hátulról végzett aknamunkát. Persze ez a presztízsről és a kurázsiról szól, és már nemcsak a magamért, hanem a barátomért is harcolok

– fogalmazott a gitáros.

Az Omega dalait valóban többször felhasználták világszerte – engedéllyel vagy anélkül –, az alábbi esetekben biztosan: 

  • 2013-ban Kanye West amerikai rapper a Gyöngyhajú lányt használta fel egy számához, jogtalanul,
  • ezután jött a Future Man-féle dallopás, ami miatt most perel Molnár György, 
  • a Jonah Hill által rendezett Mid 90s című filmnél is előkerült a Gyöngyhajú lány,
  • az ITV The Bay című sorozatának előzetesében 2019-ben bukkant fel a dal,
  • végül 2021-be egy ausztrál bank reklámjában csendült fel a Gyöngyhajú lány, méghozzá úgy, hogy a magyar szöveg is halható mellette. 

A legnagyobb port egyértelműen a Kanye West-féle dallopás kavarta, annak az ügynek végül 2017-ben került pont a végére, egy megegyezés által

(Blikk)

(Borítókép:  Mihály Tamás és Molnár György, az Omega rockegyüttes tagjai a DTK – D. Tóth Kriszta Show tévéfelvételén. Fotó: Zih Zsolt / MTVA / MTI)