Sportaréna és filmstúdió is épül az űrben

GettyImages-53334897
2022.01.20. 15:55 Módosítva: 2022.01.20. 16:12

A Space Entertainment Enterprise (SEE), Tom Cruise közelgő űrfilmjének társproducere, egy sportarénát és egy filmstúdiót tervez építeni az űrben – adta hírül a Variety.

Az SEE-1 nevet viselő projekt első lépcsője a jelenlegi tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódó modulként, 2024 decemberére nyeri majd el a végső helyét. Hasonló projekt eddig még sosem indult, az Axiom Space nevű cég 2022 januárjában azonban elnyerte a NASA különleges engedélyét, aminek köszönhetően üzleti célú szárnnyal bővítheti az Űrállomást, ami így berobbanthatja az űrturizmust. Az Axiom Station 2028-ban válik le az ISS-ről.

Az Űrállomás új szárnya a tervek szerint filmforgatások, televíziós műsorok gyártása, zenei és sportesemények helyszíne lehet, valamint olyan művészek számára is elérhető lesz, akik a földtől elrugaszkodva szeretnék megvalósítani a földtől elrugaszkodott ötleteiket.

A létesítmény nemcsak a gyártásnak, az utómunkának, a sugárzásnak, sőt, élő közvetítéseknek is lehetőséget fog biztosítani.

Korábban Tom Cruise nyilatkozta, hogy szeretné, ha ő lehetne az első színész, aki az űrben forgat, ám az oroszok beelőzték, akik 2021. október 5-én több mint tíz napra küldték ki Julija Pereszild színésznőt és Klim Sipenko rendezőt a csillagok közé a Szojuz MS-18 nevet viselő űrhajóval.

(Borítókép: A Nemzetközi Űrállomás [ISS] 2005. augusztus 6-án. Fotó: NASA / Getty Images)