Becsületsértésnek tartja Fekete Péter a jobbikos képviselő feljelentését

DBZOL20210818031
2022.01.24. 09:06 Módosítva: 2022.01.24. 11:06
„Ha ezt komolyan gondolja, akkor ez becsületsértés” – reagált Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Brenner Koloman jobbikos képviselő Facebook-bejegyzésére. Az Országgyűlés jobbikos alelnöke online közzétett véleménye szerint „egy tolvajnak a börtön mélyén, és nem a kulturális államtitkárság élén van a helye”.

Sajnálatos, de mindent elárul az Orbán-rezsimről, hogy ezen a jeles napon, a Magyar Kultúra Napján azt kell bejelentenem, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést teszek a kultúráért felelős államtitkár, Fekete Péter ellen. Ezek arcátlan módon még a közgyűjteményeinket is meglopják!

– olvasható a január 22-én közzétett bejegyzésben.

Mint erről a Index is hírt adott, Fekete Péter egy focilabdát vitt magával az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadójára, amelyet még akkor vett magához, amikor a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) megemlékezést tartott Esterházy Péter halála után. A labda a PIM kategorizált tárgya. Fekete Péter kategorikusan visszautasított a jobbikos képviselő lopási vádjait a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Természetesen szó sincs arról, hogy én bárhonnan bármit önkényesen hoznék el

– hangsúlyozta az államtitkár.

A politikus elmondta, hogy a kultúra „legkülönbözőbb értékeire” kívánja felhívni a figyelmet azzal, hogy négy éve rendszeresen hivatalos úton kikölcsönzött kultúrkincsekkel jelenik meg a hasonló eseményeken. Hangsúlyozta, hogy tárgyak visszakerülnek a kölcsönző intézményekhez.

Fekete Péter azt is elmondta, hogy nemcsak múzeumi tárgyakat, hanem televíziós műsorokat és előadóművészeket is vitt már magával kulturális bemutatóira. Az elmúlt években szerepelt ezeken az eseményeken az első Nemzeti Színház színpadának egy deszkadarabja, elhangzott egy Liszt-zongoramű, megmutatta a Magyar Televízió első kísérleti adását videóról, és vitt magával néptáncos párt is kékfestő viseletben – sorolta rendhagyó akcióit az államtitkár.

Az elmúlt négy év alatt több mint háromszáz ilyen bemutatót tartottam, és mára ez kedvelt hagyománnyá vált, az újságírók, a szervezők már előre kérdezik, mi lesz a mai kultúrkincs

– fogalmazott az interjúban.

Fekete Péter szerint elgondolkodtató, hogy bár négy éve mutat be kultúrkincseket, amelyek ellen eddig senkinek nem volt kifogása, épp az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján akadt egy ellenző.

(via Magyar Nemzet)

(Borítókép: Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára beszédet mond 2021. augusztus 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)