Kitiltották a holokauszt-képregényt egy amerikai iskolából

000 9XA7RC
2022.01.28. 15:00
Egy Tennessee állambeli iskola tantestülete kitiltotta a holokausztról szóló Pulitzer-díjas képregényt az iskolából, és kivette tananyagból, mondván csúnya szavakat tartalmaz és a meztelenség is megjelenik benne. A képregény szerzője, Arthur Spiegelman értetlenül áll a döntés előtt.

A Tennesse állambéli amerikai iskola tantestülete többé nem taníthatja Art Spiegelman holokausztról szóló, Maus − Egy túlélő regénye (Maus − A Survivor’s Tale) című képregényét, amelyben a lengyel szülőktől származó amerikai író azt írja meg képregényformában, hogyan élték túl szülei az auschwitzi megsemmisítőtábort − írja a BBC. Mindez egy nappal a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, január 27-e előtt történt.

A szerző, Art Spiegelman zavartan áll a döntés előtt. A náci koncentrációs táborokban hatmillió zsidót irtottak ki szisztematikusan, Spiegelman lengyel szülei is ezekben a táborokban vesztették életüket. 

A kézzel rajzolt műben, amely 1992-ben számos irodalmi díjat nyert, a zsidókat egerekkel, a nácikat pedig macskákkal ábrázolja szerző.

Az iskola tanári karának többsége úgy érezte, a csúnya szavak, káromkodások megjelenése nem helyes a nyolcadik osztályos tananyagban. Az iskola igazgatója, Lee Parkinson azt mondta, kifogásolható szavak, kifejezések szerepelnek a képregényben. A testület bizonyos tagjai a meztelenség ábrázolását is aggályosnak tartották az egerek esetében. 

Kezdetben az igazgató úgy látta, a csúnya szavak kiszerkesztése a műből elegendő a probléma kezeléséhez, de a szerzői jogi vonatkozásokat figyelembe véve a testület végül a teljes kitiltás mellett döntött. 

A szerző a CNBC-nek azt nyilatkozta, teljes értetlenséggel áll a dolog előtt, a tettet pedig egyenesen orwellinek tartja. Arra pedig, hogy mindez egy nappal a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja előtt történt, csak annyit mondott:

Nagyon sok olyan fiatallal találkoztam, akik bizony tanultak a művemből. 

(Borítókép:  Art Spiegelman 2022. január 10-én. Fotó: Bertrand Langlois / AFP)  • Tippek
  • Árfolyam