Különleges DVD-trió jelent meg Giorgio Pressburger munkásságáról

GettyImages-166303528
2022.01.28. 12:47
A Luce-Cinecittà a magyar származású olasz író, Giorgio Pressburger életét, műveit és filozófiáját átfogó-bemutató művet adott ki DVD formában. A kiadó az életművét tekintve nemzetközi léptékű író-gondolkodóra, Pressburgerre kíván emlékezni a mutatós külsejű DVD-dobozkával.

A három mű az olasz filmrendező, az Indexben korábban különleges, a balkáni útvonal megejtő sorsú menekültjeiről szóló filmjével bemutatott olasz filmrendező, Mauro Caputo alkotása a VOX Produzioni és a Luce-Cinecittà közös gyártásában, mely Giorgio Pressburger életét, szellemiségét és szerteágazó képzeletvilágát mutatja be a nézőnek közelebb hozva az író-rendező-kulturális gondolkodó munkásságát és azt, amit hozzá hasonlóan kevesen tudtak bemutatni, a közép-európai létezést a maga fizikai és lelki-szellemi mivoltában.

A napokban Olaszországban Az öntudat nyomdokain (Sul fondo della coscienza) gyűjtőcímen megjelent DVD-trió három különálló művet fog egybe. A müncheni óra (L'orologio di Monaco), A tündérmesék korának illata (Il profumo del Tempo delle Favole), és Az üres terek törvénye (La legge degli spazi bianchi) a különleges karriertörténetű író által befutott utat mutatja be, azt, hogy Pressburger hogyan tudta különböző századok, kultúrák és nézőpontok tapasztalatait magába szívni, és személyében egységgé kovácsolni. Művek visszaemlékezésekkel, dokumentumokkal és vallomásokkal, melyeknek végcélja az, ami az íróé is volt: az emberi lélek mélyére ásás és az élet értelmének keresése.

A müncheni órában, mely önéletrajzi írásokat tartalmaz és korábban a neves olasz kiadó, az Einaudi adta ki, 

megtaláljuk az író családfáját, egy olyan különleges közép-európai családét, melyben a modern kultúra nagyjai bukkannak fel, köztük Karl Marx, Heinrich Heine, Felix Mendelssohn,

Emeric Pressburger, Oscar-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer, valamint unokája, Kevin Macdonald, aki szintén Oscar-díjas dokumentumfilm rendező lett. A filmen Pressburger útját láthatjuk a budapesti születéstől kezdve az 56-os menekülésen, Trieszten át az európai kulturális kalandozásokig.

A ma élő legnagyobb közép-európai, Triesztben élő író, Claudio Magris így nyilatkozott az alkotásról:

Intenzív és szívszaggató, erős és bölcs mű, mely nemcsak az embereket szólaltatja meg, a tájakat és tárgyakat is, azokat a nyomokat, melyeket a földön élő ember maga után hagy.

A középső műben, A tündérmesék korának illatában egy az íróval azonos, Pressburger nevű ember saját hitének keresésére indul Dosztojevszkijt és Kafkát is megidézve.

A harmadik film pedig, Az üres terek törvénye a feledés apológiája. Mauro Caputo ezen harmadik opusa hipnotikus, mágikus és megérintő, amely egy különleges beszédfolyamból archív képek segítségével eljut a szellem, Pressburger szellemének megnyugvásáig.

A különleges hármas DVD-dobozka Olaszországban a jobb könyvesboltokban és speciális üzletekben, valamint minden internetes platformon kapható.

(Borítókép: Giorgio Pressburger 2011-ben. Fotó: Ulf Andersen / Getty Images)