Schilling Árpád Rákay Philipnek: Egy szerencsétlen, törtető paprikajancsi maradsz

D KOS20160930031
2022.01.29. 13:56
A Jászai Mari-díjas rendező és a nemrég rekordösszegű filmes állami támogatást nyert televíziós-műsorvezető a közösségi médiában csaptak össze.

A napokban robbant a hír, hogy a Nemzeti Filmintézet 4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg annak a Petőfi Sándorról és az 1848-as forradalom kirobbanásáról szóló filmnek az elkészítésére, amely Rákay Philip, Szente Vajk és Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülhet el. A csekélynek semmiképp sem mondható összegről annyit érdemes tudni, hogy még soha egyetlen magyar film sem gazdálkodhatott ilyen magas költségvetésből.

A fasiszta pártok legfőbb követelménye a hűség. Ha bármire hajlandó vagy a pártodért, akkor a párt sem felejt el téged. Rákay Philip, született Rákay Kálmán 4 és fél milliárd (4 500 000 000) forint támogatást kapott a Petőfi Sándorról szóló filmterve megvalósítására. (...) Philip soha életében nem forgatott filmet, sőt egyáltalán nem hozott létre semmiféle művészeti produktumot, most mégis annyi pénze lett hirtelen vágyai kielégítésére, amennyit még soha egyetlen magyar filmes sem kapott az elmúlt 100 évben

– olvasható a Facebook-bejegyzés, amit Schilling Árpád a hírre reagálva osztott meg a közösségi médiában.

A Jászai Mari-díjas rendező posztjában röviden bemutatja Rákay Philip karrierjét a szekszárdi televíziótól a Hír TV-n át egészen a jelenig, mikor is leginkább fideszes influenszerként népszerűsíti a kormányt követőinek, mindezt a Megafon Központ jelentős anyagi támogatásának segítségével.

A címzett nem hagyta szó nélkül Schilling Árpád posztját, bár a bejegyzés azóta nem érhető el, a  hvg.hu konzerválta az utókor számára a Megafon legtámogatottabb hangjának válaszreakcióját:

Ha Petőfi csöndben beleszeretne Jókaiba, Szendrey Júliát pedig Sárosdi Lilla alakíthatná, végig meztelenül, onanizálás közben azt suttogva: »ez a művészet«, akkor, gondolom, más volna a helyzet. Ugye, Árpi?

Schilling Árpád kicsinyesnek, humortalannak és frusztráltnak minősítette a műsorvezető reakcióját, amire reflektálva tovább fejtegette kétségbeesését azzal a ténnyel szemben, hogy Rákay Philip szerinte „kizárólag a párthűség jutalmaként kapott irdatlan összegű támogatást”.

A rendező kitért a feleségét ért megjegyzésekre is:

Nem volna más a helyzet, Kálmi. Hiába buzizol, hiába taposol a feleségemen, nem lesz más a helyzet. Egy szerencsétlen, törtető paprikajancsi maradsz, akkor is, ha Londonban veszed a zakódat, ha az összes hasonló gyökér haverod előtt te lehetsz a sztár, akkor se leszel senki más, mint egy megafon valaki más kezében. Egyedül habkönnyű vagy, ha mögötted nem állnának, elfújna a szél.

Bejegyzésében kifejtette, hogy azért reagált a Petőfiről forgó film hírére, mert úgy érzi, ez is alátámasztja, mennyire leértékelődött a szakmaiság, miközben fáj látnia, hogy színházi és filmes emberek mennyire ki vannak szolgáltatva a rendszernek. Írását azzal zárta, hogy nem tartja helyesnek a hallgatást, sem a helyzeten való ironizálást, szerinte az a hős, aki ma ki meri jelenteni, hogy „nincs ez rendben így”.

(Borítókép:   Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező a Kossuth téren 2016. szeptember 30-án.  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)