Új elnök az Artisjus élén

2022.02.04. 16:39
Az Artisjus Németh Alajost választotta meg az egyesület új elnökének. A Bikini alapítója, dalszerzője a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek, Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület vezetősége ezen a héten választotta meg Németh Alajost az Artisjus elnökének a következő két évre. A Bikiniből ismert dalszerző, előadó először tölti be ezt a tisztséget, és Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.

Németh Alajos a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek, illetve jogelődjeinek. A tisztséget 1907-től sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté, Madarász Iván töltötte be.

Az egyesület elnökét mindig a vezetőség választja. Tagjai jelenleg Czutor Zoltán, Szabó Áron és Tabár István a könnyűzenei tagságból, továbbá az előző elnök, Madarász Iván mellett Bánkövi Gyula, Hollós Máté, Szkárosi Endre, Tihanyi László és Stiedl Gusztáv.

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 22 ezer magyar szerző jogait kezeli, 527 ezer magyar művet tart nyilván, ezenkívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.