Elmerülhetünk az absztrakt és a geometrikus formák világában

2022.02.04. 09:44 Módosítva: 2022.02.04. 09:44
Ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Dús László és Ottó László alkotásaiból.

Dús László és Ottó László képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás február 4-én a Virág Judit Galériában. Az ingyenesen látogatható tárlaton találkozhatunk többek között a világ legnagyobb litográfiái között számontartott Dús-alkotással is, amely egyenesen Amerikából érkezik Budapest Belvárosába.

Dús László képzőművész, az amerikai absztrakt expresszionizmus képviselője 1974-ben emigrált az Egyesült Államokba, képkeretgyári munkásból néhány év alatt jól menő galériákban és komoly közgyűjteményekben szereplő művésszé vált. Negyed évszázaddal később tért csak vissza Magyarországra, ahol egyelőre kevesebben ismerik művészetét, mint Amerikában. Kivételesen sokoldalú, litográfiái mellett festményei és egyedi grafikái emelték az elismert alkotók közé.

Legfrissebb munkái az USA-ban készült óriásgrafikák és -litográfiák, amelyek méretükből fakadóan is komoly technikai felkészültséget és virtuozitást kívánnak. Ezekből a művekből, köztük a világ legnagyobb litográfiái között számontartott alkotásából nyílik Dús László – Ez a teremtés egy módja – Óriásgrafikák és szobrok címen kiállítás.

Ezzel párhuzamosan nyílik meg az Ottó László: Origo-metrum; A geometria élő terébe című tárlat, amelyen a magyar geometrikus festészet jeles képviselőjének elmúlt három évben készített művei láthatók. A művész – akinek életművét korábban már többek között a Műcsarnok is a nagyközönség elé tárta  maga keveri ki a színeit, csak feketéből harminc különböző árnyalatot használ, ezáltal tud izgalmas minőségi különbségeket létrehozni vásznain. Az Ottó László-kiállítás a Zsdrál Art közreműködésével jött létre.  • Bérelnék
  • Bankszámla