Cenzúrázták a Harcosok klubját, hatalmas felháborodás lett a vége

324
2022.02.07. 12:18
A kínai Tencent streamingszolgáltató januárban cenzúrázta, ám most kénytelen volt visszaállítani a Harcosok klubja című film eredeti befejezését.

A Harcosok klubja a filmtörténelem egyik alapköve 1999-ben került mozikba, amit David Fincher rendezett, és aminek férfi főszerepeit Edward Norton és Brad Pitt, a női főszerepet pedig Helena Bonham Carter alakítja. Ahhoz, hogy a film ennyire beleégjen a köztudatba, a mozi ikonikus jelenetein és azóta is rendszeresen idézett mondatain kívül elengedhetetlen szerepet játszott a történet vége (SPOILER), amikor Tyler terve, hogy felrobbantsa az üzleti világ toronyházait, ezzel kirobbantva egy társadalmi káoszt, célt ér.

A kínai Tencent steamingszolgáltató platform felvette a filmet a kínálatába, csak épp erőteljes cenzúrával. A végén az eredeti befejezés helyett a kínai verzióban egy felirat jelent meg:

A Tyler által hagyott nyomon keresztül a rendőrség gyorsan felderítette az egész tervet, letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását.

Hozzátették, hogy Tylert elmegyógyintézetbe küldték kezelésre, majd kiengedték. A változtatás heves vitát váltott ki, tömegek érezhették, hogy „apu ökölbe szorított keze vagyok”.

Erre a felzúdulásra reagált a platform, ugyanis a Tencent legfrissebb verziójában a kivágott 12 percből mintegy 11-et visszaállítottak, csak a meztelenséget ábrázoló jelenetek maradtak ki.

Chuck Palahniuk, akinek 1996-ban íródott regénye alapján készült a film, a cenzúrázott változat megjelenésekor azt írta a Twitteren: Szuper csodálatos! Kínában mindenkinek jár a boldog befejezés!

(BBC)

(Borítókép: Harcosok klubja. Fotó: InterCom / PORT.hu)