A kilencvenéves Szinetár Miklóst köszönti az Operaház

szinetár miklós az eiffel ujranyitás főpróbáján 2020 foto
2022.02.08. 14:01
Első operafilmjének vetítésével és az Operában rendezett előadásai részleteivel köszöntik pályatársai és tanítványai kilencvenedik születésnapja alkalmából Szinetár Miklóst február 12-én az Erkel Színházban.

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója, örökös tagja és mesterművésze több mint hét évtizedes munkával járult hozzá a ház sikereihez. Ő az, akinek neve, pályája, egész munkássága összefonódik nemcsak az operával, az operarendezéssel, de az Operaházzal is. Melyikünk ne látott volna már Szinetár-rendezést? Diákkorában statisztaként, főiskolai hallgatóként mint rendezőasszisztens, majd később rendezőként 24 operaprodukcióban és két periódusban összesen nyolc éven át főigazgatóként hozta az Andrássy útra a szinetári minőséget.

A Kossuth-díjas rendező korábban, 2016 és 2018 között három Cinema Szinetár névre keresztelt, vetítésekkel kísért önálló esten mesélt kedvenc szerzőiről, műveiről, produkcióiról és előadásairól az Erkel Színházban. Most a sorozat ráadásaként is értelmezhető Szinetár90 est első felében a rendező 1963-as Éjszakai repülés című televíziós operafilmje lesz látható.

Az Antoine de Saint-Exupéry azonos című regénye nyomán készült, operarendezésként Luigi Dallapiccola által jegyzett, 55 perces fekete-fehér alkotás főszerepeit a kor magyar énekesnagyságai közül Radnay György, Simándy József, Ilosfalvy Róbert és Házy Erzsébet alakította, de kisebb szerepekben Szőnyi Olga, valamint Koncz Gábor színművész is szerepelt a produkcióban.

A filmvetítést követően az est rendezője, Aczél András abból a két tucat produkcióból állított össze rendhagyó műsort, amelyeket Szinetár Miklós az Operában állított színpadra. Az est meglepetésvendégei, akik között az ünnepelt zeneakadémiai növendékei és Kossuth-díjas művészek egyaránt megtalálhatók, mind szerepeltek korábban Szinetár Miklós produkcióiban.

A programban részletek hangzanak el többek közt a Carmen, a Così fan tutte, a Figaro házassága, a Hoffmann meséi, a Hunyadi László, A sevillai borbély és a Tannhäuser című operából, A cigánybáró című operettből és az István, a király című rockoperából. Az esten zongorán közreműködik a zenei improvizációiról is jól ismert Dénes István karmester, aki sajátos átdolgozásokkal készül a különleges alkalomra.

(Borítókép: Szinetár Miklós. Fotó: Magyar Állami Operaház)