Meghalt Hans Neuenfels, a színházfeltaláló

2022.02.08. 13:04
Többször elnyerte az év operarendezője címet, Salzburgban radikálisan új Denevér-rendezésével botrányt is kavart.

Nyolcvanévesen vasárnap este Berlinben elhunyt Hans Neuenfels neves német színházi és operarendező, a legendás bayreuthi Lohengrin-előadások színre vivője.

A mestersége egyik legnagyobbjának tartott rendező Bécsben tanult színésznek és rendezőnek, és már az 1960-as évek közepétől rendezett az osztrák fővárosban. Egyebek közt a heidelbergi színházban, a stuttgarti Staatstheaterben és a frankfurti Schauspielben dolgozott, az 1980-as évek végén a berlini Freie Volksbühne intendánsa volt.

Az opera világában főleg Verdi- és Mozart-művek frankfurti, berlini és bécsi rendezéseivel vált ismertté, kultikus státuszt ért el Lohengrin-rendezése a Bayreuthi Richard Wagner Fesztiválon.

Rendezett a Salzburgi Ünnepi Játékokon is. A fesztivál intendánsa, Markus Hinterhäuser „a kultúra világának egyik legjelentősebb és legeredetibb főszereplőjeként, ellentmondásos, de a művészet gondolatához mindig feltétlenül hű színházfeltalálóként” méltatta az elhunyt rendezőt, aki Salzburgban radikálisan új Denevér-rendezésével 2001-ben botrányt okozott.

Neuenfels életműve évtizedeken át meghatározta a német színházat – mondta róla a Hamburgi Állami Opera intendánsa, Georges Delnon. A rendező Hamburgban egyebek közt Beethoven egyetlen operáját, a Fideliót vitte színre.

Neuenfels többször elnyerte az év operarendezője címet, 2016-ban a Faust német színházi díjjal ismerték el életművét. Filmeket is forgatott olyan költőkről, mint Heinrich von Kleist vagy Robert Musil.