Demeter Szilárd: Ujhelyiből újhülye lett

P  4644
2022.02.09. 10:57
Kölcsönös üzengetés alakult ki az RMDSZ, Ujhelyi István és Demeter Szilárd között a közelgő magyarországi országgyűlési választások és az erdélyi szavazatok miatt.

A magyar baloldal és a nemzet címmel közölt írást a Székelyhon című lapban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, amiben a közelgő választásokról ezt írja:

Aki magyar állampolgár, annak joga van szavazni a magyarországi országgyűlési választásokon, de döntése az egész nemzetre kihat. Nagyon nem mindegy, hogy milyen törvényhozása és kormánya van Magyarországnak. Mert Magyarország több, mint egy ország, és jóval több, mint egy EU-tagállam: haza, védhatalom, a magyar nemzet egészének megtartója. Ezt nem érti a magyar baloldal, és nem is értették sohasem. Minden sorsfordító pillanatban elárulták a nemzetet – és a hazát is, nekik pont elég volt az országot legvidámabb barakká zülleszteni, főleg úgy, hogy abban a barakkban ők lehettek a smasszerek.

Demeter kitér 1956-ra, amikor „a román elvtársak a magyar elvtársak kedvéért gyakorlatilag mindent biztosítottak annak érdekében, hogy kivégezhessék Nagy Imrét”, majd Kádár Jánosékra, akik megerősítették „a be nem avatkozás politikáját”, mert „baráti szocialista országok nem piszkálták egymás ügyeit, még akkor sem, ha másfél millió magyar élete volt a tét”. Szerinte amikor jött a rendszerváltás, és 

Antall József kimondta a nyilvánvalót, hogy egy magyar miniszterelnök lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnöke,

„a magyar baloldal habzó szájú dührohamot kapott, a szocialisták és liberálisok egyként feszítették meg a nemzetben gondolkodni merészelő első szabadon választott államférfit”.

A PIM főigazgatója kitér a Gyurcsány-kormány alatti, 2004. december 5-i „szégyenteljes népszavazásra”, és levonja a konklúziót: „Ma is ugyanaz az üzenet, mint 2004-ben és bármikor, amikor a baloldal volt hatalmon. Nem nagyon kell több bizonyíték: 

amikor csak tehetik, rárontanak a nemzetre.

Itt tartunk most. Illetve még annyi történt, hogy mára Ujhelyiből újhülye lett, a woke-progresszió magyar hangja, a mi pénzünkön súlyos euróezrekért árulja Brüsszelben a hazát.”

Vakon kiszolgált aljas terv

Az ügy előzménye, hogy Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán írt az RMDSZ politikusainak, akik közös levélben utasították el Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt erdélyi látogatását, pedig ő nemzeti-konzervatív jelöltként az első programját Erdélybe tervezte, hogy „szimbolikusan is együttműködést vállaljon”. Az RMDSZ arra hivatkozott, hogy aggodalommal figyelik, hogy a hatalmat átvenni kívánó politikai vezetők feles jogszabályokkal akarnak kétharmados jogszabályokat megváltoztatni, és ezzel az alkotmányos rend feloldására készülnek.

A mi perspektívánkból ez egy rendkívül nyugtalanító szándék, ugyanis a külhoni magyarok számára elengedhetetlenül fontos a politikailag stabil anyaország.

Ujhelyi szerint ezt a Fidesz propagandagépezete diktálta, keserűen és feldúltan írja egykori ismerőseinek, barátainak: „biztosan harcostársakként tekintettünk egymásra, míg meg nem érkezett az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszere”, azóta viszont ismerősei „vakon kiszolgálják a Fidesz tudatos, számító és aljas terveit”.

Nem múló seb

Ujhelyi szerint az RMDSZ ellensúlyozni akarta a NER-be besimulni nem hajlandó, az erdélyi magyarságot kihasználó folyamatokat határozottan elutasító civilek kiáltványát. „Ahelyett, hogy kiálltatok volna Gáspárik Attiláék pluralizmust, a félelem helyett demokráciát vágyó mondatai mellett, inkább hagytátok, hogy ugráltatható bábuként betoljanak titeket velük szemben a pályára.” Kitért ő is a 2004. december 5-i népszavazásra (amely a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvény megalkotásáról szólt): mint írja,

erre hivatkoztok, mint el nem múló sebre. De Ti szakítjátok fel és lökitek el a gyógyítani akaró, baráti kezet.

A Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója által is aláírt petíció, amelyre Ujhelyi hivatkozik, többek között arról szól, hogy „az utóbbi években dominánssá vált a klientelisztikus, támogatásosztó-megvonó magyarországi politizálás a határokon túl is. Ennek egyik eredménye, hogy az erdélyi közbeszéd lehetőségei beszűkültek, a nyilvánosságot elárasztja a propaganda, a józan elemzések és álláspontok vagy le vannak tiltva, vagy, retorzióktól félve, meg sem születnek.” A civilek azt írják,

Magyarország politikai kultúrája, belső megosztottsága átnyúlik a határon, nekünk is rombolják mindennapi kapcsolatainkat az utóbbi évek gyűlöletkampányai. Nem kell, és nem akarunk félni Brüsszeltől, Soros Györgytől, a migránsoktól, vagy a szexuális kisebbségektől! Nem kell megvédeni minket tőlük. Párbeszédet szeretnénk, nem riogatást.

(via 24.hu, Székelyhon, petíció

(Borítókép:  Demeter Szilárd 2021. március 12-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)