Snoop Dogg hozzájutott az álmait megvalósító lemezkiadóhoz

063 1349242149
2022.02.10. 18:20 Módosítva: 2022.02.10. 18:53
A sokak által „hiphopkirályként" emlegetett Snoop Dogg megvásárolta azt a legendás lemezkiadót, amely az ő karrierjét is elindította. A sorozatos csőd után, úgy tűnik, végre jó kézbe került a Death Row Records.

A szexuális zaklatás miatt beperelt Snoop Dogg kezébe került az a lemezkiadó, amely annak idején elindította a karrierjét: az immár 50 éves amerikai hiphopkirály megvette a Death Row Recordsot. A rapper első albuma, az 1993-ban kiadott Doggystyle is ennél a kiadónál jelent meg.

Különösen jelentős pillanat ez számomra. Izgatott és hálás vagyok, hogy megszerezhettem ezt az ikonikus és kulturálisan meghatározó Death Row Records brandet, amelyben óriási kiaknázatlan lehetőségek vannak

– mondta Snoop Dogg. 

A Death Row Recordsot Dr. Dre, Suge Knight, DOC és Dick Griffey alapította 1992-ben. Snoop Dogg azután szerződött le velük, miután a mixtape-je felkeltette Dr. Dre figyelmét, aki szerepeltette is az újoncot első albumán, az 1992-es The Chronicon. 

Dr. Dre és Snoop Dogg első lemeze óriási üzleti durranás lett a Death Row Records számára.

Snoop Dogg egyébként tinédzserkorában drogbűntettért börtönben is ült, ám a Doggystyle, majd az 1996-ban megjelent Doggfather hatalmas fordulatot hozott az életében: sikeres lett. 

A szerződése körüli viták és a jogdíjak visszatartása miatt azonban 1998-ban távozott a kiadótól, amely a következő években – különösen Tupac Shakur halála és Suge Knight bebörtönzése, valamint Dr. Dre távozása után – hanyatlásnak indult.

A Death Row Records 2006-ban csődöt is jelentett, majd három évvel később 18 millió dollár ellenében a WIDEawake Entertainment tulajdonába került. De ez is csődbe ment, a későbbi tulajdonosok között volt az Entertainment One, a Hasbro, a One Music, tavaly pedig a Blackstone Group vette meg. 

(Borítókép: Snoop Dogg 2021. október 26-án. Fotó: Noam Galai / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)