Valódi időkapszulát avatnak fel Szegeden

DROTI20210624001
2022.02.10. 13:20
A honfoglalás kori magyarok mindennapjait bemutató tárlat nyílik a Móra-múzeumban.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum legújabb tárlata február 11-én nyílik. Az Elit alakulat 2.0: A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítás megnyitója 15 órakor kezdődik. A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum és a székelyföldi Csíki Székely Múzeum közös projektjeként készült 2019-ben. 

A honfoglalás kori magyarok mindennapjait, ezenkívül a régészszakma érdekességeit bemutató kiállítás a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket veszi górcső alá. Ezek a temetkezési helyek a korszak leggazdagabb vezérsírjait rejtették – írja az MTI.

Egy vicces felfedezés

Az első temetőre teljesen véletlenül, egy répaverem ásása közben bukkantak rá még 1899-ben, a tárlat azonban nem erre fókuszál, hanem „a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.”

A honfoglaló magyarok hitvilága, harci modora, öltözködési, étkezési és állattartási szokásai mind a leletekre hagyatkozva elevenülnek meg a látogatók előtt. A tárlaton kiderül, hogy őseink „miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban, vagy hogyan jutottak rabszolgákhoz”.

A három hónapig tartó tárlaton interaktív játékok és eszközök segítik az érdeklőket, hogy még jobban bevonódjanak a kiállításba:

a látogatók például megtapasztalhatják, milyen egy jurtában élni, de korabeli ruhákat is felpróbálhatnak.

A kiállítás május 22-ig látogatható.  

(Borítókép: A szegedi Móra Ferenc Múzeum. Fotó: Rosta Tibor / MTI)