Bagossy Norbert: amikor azt mondják, bármi lehet, az nem olyan könnyű

BP-7186
Három történet az Index podcaststúdiójában, mégis egy eset. Mert a lényeg az, ami bennük közös. Beszélgetés Bakos Katinkával, a Tulipán Gyermekotthon alapítójával; Oláh Zsanett-tel, a Highligths of Hungary ügyvezető igazgatójával és Bagossy Norbert Fonogram-díjas zenésszel, énekessel, a Bagossy Brothers Company alapítójával. A Highlights of Hungary idei mezőnyét megismerhetik az Index vasárnapi podcastműsoraiból is, ahol a nagykövetekkel és jelöltjeikkel beszélgetünk.

Rendhagyó módon kezdődött ez a beszélgetés, hiszen a vendégek között ül a Highlights of Hungary nagykövete, Bagossy Norbert is, aki együttesével azt énekli az Olyan Ő című dalukban, hogy 

Nézd, ez az érzés más!

S most neki ez bizony nagyon más, mert bár nagykövetként is reflektorfényben áll, ezúttal mégis másokra irányítja a spotlámpát. Jelöltetek keresett és talált, akik példaképek lehetnek mások előtt, pusztán azért, mert kezdeményezésük érdemes arra, hogy megmutassák ország-világ előtt.

A Highlights of Hungary nonprofit kezdeményezés, amely kategóriák nélkül díjazza évente a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Céljuk az, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré.

Ehhez nagyköveteket választanak, ők pedig példaképeket. A nagyköveti munkáról Norbi azt mondja, hogy 

az egészben a legvagányabb, hogy keretek nélkül ki lehet tekinteni a világba, és keresni a kiemelkedő teljesítményeket. Abszolút szabad kezet kaptam. De ezért is volt nehéz összegyűjteni a jelölteket, mert amikor csak úgy sétálsz az utcán a barátokkal, hogy mondjatok ti is valamit, egy vagány ötletet, egy jó, kiemelkedő teljesítményt, akkor nehéz úgy keresni, hogy ebben nincsen semmi megkötöttség. Mert amikor azt mondják, hogy bármi lehet, az nem olyan könnyű.

A gyergyószentmiklósi születésű zenész idén őket választotta a példaképjelöltek közé:

  • Tulipán Gyerekotthon (bántalmazott, árva gyerekeknek)
  • Székelyföldi Legendárium (mondák és legendák gyűjteménye)
  • CIVITA / kukoricából tányért (amit meg is lehet enni)
  • Memoár Műhely (hogy ne vesszenek el a családi történetek)
  • Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület / Mesterek és tanítványok pályázat (a muzsika ereje összehozza a generációkat)

A szűk lista több hét, több hónap kutatómunka eredménye, és az egyik jelölt, Bakos Katinka, a holtmarosi Tulipán Gyermekotthon alapítója itt is ül az Index stúdiójában. Ezt nyugodtan nevezhetjük történelmi pillanatnak, hiszen bár beszéltek már egymással, személyesen csak most találkoztak először. Erről Katinka így fogalmaz:

Én már többször voltam a koncertjükön, hallgatom a zenéjüket, vagyis tudtam, hogy ki Bagossy Norbert. Nem gondoltam azt, hogy ő is hallott és tudott rólunk, így nagyon nagy meglepetés volt, amikor egy kis videóüzenetet kaptam, hogy bekerültünk a legjobbak közé. Nekem ez akkora megtiszteltetés volt, hogy szavakkal el sem tudom mondani, de itt is szeretném megköszönni, hogy minket jelölt, s ilyen lehetőséget adott a gyerekotthonnak és nekünk.

Katinka azt mondja, számukra az a legfontosabb, hogy ne csak neveljék és gondozzák a gyerekeket, hanem hogy a gyermekek lelkével foglalkozzanak. Vannak köztük olyanok, akiket elhagytak, akiket bántalmaztak, akik árvák, így elhatározták, hogy idősek otthonát is építenek a gyermekotthon mellé, hiszen így minden gyermeknek lehet nagyszülője, és minden idős, magányos ember kaphat unokát is.

Oláh Zsanett, a Highligths of Hungary ügyvezető igazgatója a beszélgetésben azt is elmeséli, hogy amikor megtartották a nagyköveti elvonulást, és végigmentek a példaképek ötvenes listáján, és minden nagykövet a saját szavaival mondta el azt, hogy miért éppen őket javasolta, akkor hurráoptimizmus lett úrrá mindenkin, hiszen minden jelölt csupa jó hír.

Mint erről Zsanett fogalmaz:

Nagyon fontos, hogy erősítsük az elismerés kultúráját, hogy végre azokról beszéljünk, és azoknak adjunk visszajelzést, akik fantasztikus dolgokat csinálnak. Lássuk azokat, akikre büszkék lehetünk, és végre jó híreket halljunk. Ha ugyanis végignézzük az ötvenes listát, biztosan jókedvre derülünk, mert rengeteg fantasztikus ember él körülöttünk, aki mindennap azért dolgozik, hogy a világot jobbá tegye.

A Highligths of Hungary csapata is részt vesz a példaképek keresésében, a szűk listájuk idén így néz ki:

  • Varga Jenő TSE (csapat a szabadidősport szerelmeseinek),
  • Vas Kata Blanka (olimpiai és világbajnok negyedik kerékpárversenyző),
  • Tóthné Bán Gyöngyi (Global Teacher Winner díjas angoltanár),
  • Knop Vencel Aragonit Múzeum,
  • a Magyar Vízilabda Szövetség „női vízilabda-válogatott kerethirdetése” videója.

Amennyiben lemaradt volna az előző Hightlights of Hungary podcastról, ide kattintva meghallgathatják Nagy Anna Highlights of Hungary-nagykövetet, az Egyszülős Központ alapítóját és vezetőjét, valamint egyik kiválasztottját, a Geolotours képviseletében jelen lévő Josvai Józsefet, továbbá Szalai Zoltánt, a különdíjat felajánló Mathias Corvinus Collegium főigazgatóját.

Az Index a Highlights of Hungary stratégiai partnere.

(Borítókép: Oláh Zsanett és Bagossy Norbert. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)