Meghalt Carmen Herrera

000 JM402
2022.02.14. 15:53
A festő képeit a japán haikukhoz hasonlította. Művei olyan múzeumok állandó gyűjteményében szerepelnek, mint a MOMA vagy a londoni Tate Modern.

Elhunyt Carmen Herrera kubai származású amerikai festőnő, aki 2004-ben, 89 évesen robbant be a művészvilágba első festménye eladásával. A későn elismert alkotó 106 évesen, szombaton halt meg manhattani otthonában – tájékoztatta a New York Timest a festőnő barátja és művésztársa, Tony Bechera.

A művésznő hatvan évet várt arra, hogy felfedezzék, a harsány színek és geometrikus ábrák jellemezte művei azonban ma már megtalálhatók olyan nagy múzeumok állandó gyűjteményében, mint a New York-i Whitney Amerikai Művészeti Múzeum, a Modern Művészeti Múzeum, a washingtoni Smithsonian Amerikai Művészeti Múzeum vagy a londoni Tate Modern.

Herrera képei olyanok, mintha a jövőből jöttek volna: művészetét egyenes vonalak és legtöbbször csupán két színben készült grafikák jellemzik. Amikor Carmen Herrera belevágott a festészetbe, stílusa mai szemmel nézve forradalmi volt. Az ötvenes években már megalkotta annak az op-artnak az egyes elemeit, amely olyan hatást kelt, mintha az alkotások mozgásban lennének. Maga az op-art csak a hatvanas években lett ismert, Carmen Herrera neve azonban nem tűnik fel az irányzat nagyjai között.

Megelőzte a korát – próbált magyarázatot találni Herrera elhanyagolására, majd hirtelen támadt hírnevére Tony Bechera művész, az asszony barátja és szomszédja. A férfi szerint Herrerának a háttere sem volt megfelelő: nőként és bevándorlóként különösen nehéz dolga volt.

A japán haikukhoz hasonlította művészetét

A festőnő Kubából származik, ahol tehetős és értelmiségi környezetben nőtt fel. Építészetet tanult egy havannai egyetemen, a harmincas-negyvenes években Kuba és Párizs között ingázott, New Yorkban művészeti tanulmányokat folytatott. Férjével, egy amerikai születésű angoltanárral az ötvenes évek közepén telepedett le az amerikai nagyvárosban, házasságuk 61 éven át tartott, de gyerekük nem született.

A későn jött hírnévvel kapcsolatban csak annyit mondott: pusztán arra törekedett, hogy azt csinálja, amit igazán akart, vagyis festeni. Alkotásait letisztultságuk miatt leginkább a japán haikuversekhez szerette hasonlítani.

Egyszerűen gyönyörködtet egyenes vonalakat húzni – mondta egy interjúban. Lakásában még a bútorok is egyenes vonalban álltak. Ha a takarítónő netán elmozdította őket, Herrera visszatolta.

(Borítókép: Az úttörő kubai–amerikai művész, Carmen Herrera 101 évesen. Fotó: Laura Bonilla Cal / AFP)