Az emberi agyban utazhatunk, de a gyomrot is láthatjuk

51881528958 86ac6d60f8 o
2022.02.16. 16:17
Közel 600 géniusz és mai életünket is meghatározó találmányaik mutatkoznak be az Álmok Álmodói 20 − Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállításon.

A kiállítás közel hatezer négyzetméteren, másfél kilométer hosszú útvonalon mutatja be a tudomány világának izgalmas felfedezéseit. A Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin és Gábor Dénes hologramja mellett a hálózatkutatáson keresztül, a műholdakkal segített élelmiszer-termesztésen át az űrkutatás legújabb vívmányaiig számos magyar eredményt, találmányt ismerhetnek meg a látogatók.

A tárlaton, ahol nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek, többek között az is kiderül, ki volt a dízelpápa és a magyar Napkirálynő, illetve az is, hogyan néz ki egy gyomorvarrógép. 

Az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és egyben a Millenáris húszéves évfordulójára készült. A tárlat ezúttal nem személyek, hanem 6+1 tartalmi egység köré szerveződik, melyek között szerepel a mobilitás is. Ennek keretében egy különleges autószalonban láthatók a magyar újítások és a vasúthálózat fejlődése. Az orvoslást és élettudományokat bemutató térben megtudhatják a látogatók, hogyan néz ki egy gyomorvarrógép, de sétálhatunk egy nagyméretű agyban is, ahol ki lehet próbálni olyan játékokat, amik az agy működését mutatják.

A kiállítótérben az infokommunikáció, valamint az ipar- és energiaszektor találmányai is bemutatkoznak az Eötvös-ingán és Bláthy Ottó villanyóráján keresztül az atomenergia hasznosítását lehetővé tevő eredményekig. 

A látogatók kipróbálhatják magukat egy tévé- és egy rádióstúdióban is, de azt is megnézhetik, hány magnókazettát tud kiváltani egy modern adathordozó.

A mezőgazdaság területéhez egy stilizált búzamezőn át vezet az út, és kiderül, milyen magyar találmányok kötődnek a modern, precíziós gazdálkodáshoz. A tárlat egyik legizgalmasabb része a tér tudománya, amely a matematika, a repüléstudomány és az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásait mutatja meg. Itt a látogatók VR-szemüveg segítségével sétálhatnak a Marson vagy majdnem teljes 360 fokos vetítésben láthatják az űrkutatás vívmányait.

(Borítókép: Positive Pr)