Az elmúlt évtized legjelentősebb régészeti felfedezése a Gázai övezetben

2022-02-17T124035Z 205918572 RC2OLS9F9H1P RTRMADP 3 PALESTINIANS
2022.02.22. 12:02

Egy kétezer éves római temetőre bukkantak a Gázai övezet északi részén, írja a Reuters. A helyszínre, amelyet egy francia szakértői csoport felügyel, egy egyiptomi finanszírozású lakásprojekt megalkotása közben bukkantak rá az építkezésen dolgozó munkások. Miután megtalálták a temető néhány nagy, ősi tégláját, abbahagyták a munkát, és kihívták a régészeket.

Az elmúlt tíz év legfontosabb régészeti felfedezését tettük

– jelentette ki Dzsamal Abu Rida, a gázai Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium főigazgatója az alapos „helyszínátnézés” után, és hozzátette, hogy „eddig húsz római sírt találtak, de a csapat összesen 80 sír feltárására számít az 50 négyzetméteres temetőben”. Eddig még csak két sírt nyitottak fel, az egyikben csontvázmaradványokat és néhány agyagkorsót találtak.

Gáza a Hamász palesztin iszlamista szervezet irányítása alatt áll, és folyamatos háborúk zajlanak 2008 óta Izraellel.

Így a feltárás is nehezebben és lassabban kivitelezhető, mivel a konfliktus nem csupán a helyi gazdagságot bénítja meg, de a hatóságoknak a régészeti feltárásokhoz és megőrzéséhez nemzetközi csoportokat kell bevonnia.

(Borítókép: Férfiak dolgoznak egy újonnan felfedezett gázai római temetőben 2022. február 17-én. Fotó: Ministry of Tourism and Antiquities / Handout / REUTERS)